Kultúra

Jancsó Miklóst gyászolják a rangos filmfesztiválon

A Berlinalét 2001 óta vezető Dieter Kosslick emlékeztetett rá, hogy az ismert és nagy hatású rendező, forgatókönyvíró műveit gyakran vetítették a filmes seregszemlén.

A Magyarország 2011 című szekccsfilm Jancsó Miklós által rendezett epizódjának vetítésével emlékezik meg a napokban 92 évesen elhunyt világhírű magyar rendezőről a csütörtökön kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale.

A fesztivál a honlapján tervezi elérhetővé tenni Jancsó Miklós rövidfilmjét, amint sikerül megszerezni ehhez a jogokat – idézte a The Hollywood Reporter a mustra sajtószóvivőjét. “Reméljük, hogy erre a lehető leghamarabb sor kerül” – mondta Frauke Greiger, aki felidézte, hogy a szkeccsfilm 2012-ben volt látható a német főváros filmünnepén.
A seregszemlét 2001 óta vezető Dieter Kosslick a filmes lap cikke szerint emlékeztetett arra, hogy az ismert és nagy hatású rendező, forgatókönyvíró műveit gyakran vetítették a Berlinalén.

Dieter Kosslick a Berinale és Jancsó Miklós régi kapcsolatáról megemlékezve hangsúlyozta: a fesztivál gyászolja a rendezőt, aki jellegzetes, könnyen felismerhető stílust alakított ki a magyar újhullám képviselőjeként.

Jancsó Miklós számos alkalommal volt vendége a Berlinale különböző szekcióinak, Hajnal című filmje 1986-ban versenyben volt az Arany Medvéért, míg A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon című alkotását és más műveit a rangos Panorama szekcióban vetítették az 1980-as, 1990-es években – írta a The Hollywood Reporter.

Péntek este megemlékezik a rendezőről a német fővárosban a Magyar Nemzeti Filmalap is, amely a fesztiválon szereplő magyar filmek tiszteletére aznap fogadást tart a berlini magyar nagykövetségen.

Jancsó Miklós január 31-én hosszan tartó súlyos betegség után halt meg. A kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró 92 évet élt. A XX. századi filmművészet egyik legnagyobb alakja volt.

Olvasói sztorik