Kultúra

Elmebeteg fia ölte meg a brazil rendezőt

Eduardo Coutinhót és feleségét 41 éves fiuk késelte meg.

Rio de Janeiro-i otthonában leszúrták Eduardo Coutinho brazil filmrendezőt, a 80 éves művész a helyszínen életét vesztette. A bűnügyi rendőrség a gyilkossággal Coutinho saját fiát gyanúsítja, akit őrizetbe is vettek – közölte a Globo brazil tévécsatorna.

Értesülések szerint az elmezavarban szenvedő 41 éves fiú, Daniel Coutinho a rendező 62 éves feleségét is megkéselte. Az asszony a veséjén és máján sebesült meg, és kórházba szállították. A fiú magán is sebeket ejtett.

Coutinho Brazília egyik legjelentősebb dokumentumfilmese volt. 1967-ben azonban a berlini filmfesztiválra is beválogatott A szerelem ABC-je (Licao de Amor) című játékfilmjével lett ünnepelt rendező. 1977-ben készült el Flór asszony és két férje című filmszatírája, s 1985-ben mutatták be India, a Nap lánya című filmdrámáját (Índia, a Filha do Sol).

A rendező nemrég új megbízást kapott. A tavaly júniusi brazíliai tüntetésekről és zavargásokról forgatott volna filmet, amikor heteken át százezrek tiltakoztak a korrupció, a rossz minőségű közszolgáltatások és a 2014-es futball-világbajnoksággal, valamint a 2016-os riói olimpiával kapcsolatos kormányzati túlköltekezés ellen.

Szülőgyilkosságok: szabadulni attól, amitől nem lehet

2008-ban magyar szociológusok csoportot alakítottak (az Oresztész Műhelyt), mely szülőgyilkosokkal kezdett foglalkozni. Megkértek néhány elkövetőt, hogy írják le, mit tettek. A tanulságok megrendítőek. A szülőgyilkosság (melynek száma Magyarországon stagnál, évi 50-70 eset) a szabadulásról szól, ezért is olyan kegyetlen (darabolós stb.), mert egy nagy kitörés eredménye, és totális megsemmisítésre irányul. De a szabadulás nem lehetséges: a szülő lénye, hatása kitörölhetetlenül ott van az elkövető lelkében. A szülőgyilkosságot az elkövetők nem tudják később leírni, nincsenek rá szavaik, mert a lét teljes negativitását nem lehet elmondani – szüleik meggyilkolásával saját létüket is meg akarják semmisíteni. A média és a társadalom által a pihe-puha, édes intézménynek ábrázolt család veszélyes dolog is tud lenni rengeteg feszültséggel és konfliktussal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik