Kultúra

Meghalt Philip Seymour Hoffman

Az amerikai színész-rendező holttestére manhattani lakásában leltek rá. Nagy valószínűséggel drogtúladagolás végzett vele.

Helyi idő szerint vasárnap reggel, 46 éves korában elhunyt Philip Seymour Hoffman amerikai Oscar-díjas színész-rendező – számolt be a hírről az amerikai sajtó. Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy Hoffman holttestére New York-i lakásában találtak rá és valószínűleg kábítószer-túladagolás végzett vele. Az ügyben a rendőrség is nyomozást folytat, a halál pontos okát még vizsgálják.

A Wall Street Journal szerint a hatóság egyik embere annyit közölt, hogy Hoffman drogtúladagolás áldozata lett. A hivatkozott rendőr azt is elmondta, hogy a színészre David Katz forgatókönyvíró lelt rá West Village-i otthonának fürdőszobájában, helyi idő szerint negyed 12-kor. A New York Post azonban mást állít: Hoffmanra állítólag személyi asszisztense talált rá a fürdő padlóján, injekciós tűvel a karjában és fél 12-kor értesítette a rendőrséget. A lap hozzáteszi: a hatóságok heroinra bukkantak a lakásban.

A CNN is úgy tudja, egy fecskendő állt ki a karjából, amikor megtalálták. Hatósági forrásaik azt is megerősítették, hogy két tasak heroint találtak négyszintes lakásában. A rendőrség azt próbálja kideríteni, hogy volt-e valaki a Hoffmannal, amikor meghalt. A CNN szerint is David Katz talált rá, miután kereste, mert Hoffman nem ment el a gyerekeiért vasárnap reggel, amikorra várták. A hírcsatorna szerint a színész-rendezőt szombaton este látták utoljára élve.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Hoffman 2006-ban bevallotta, hogy drog- és alkoholproblémái vannak. Nyugtatókat szedett és heroint is használt. Kétszer is járt rehabilitációs kezelésen, legutóbb tavaly.

2005-ben széles körű elismerésben részesült a Capote című portréfilm címszerepében nyújtott alakításáért. Többi között a Golden Globe legjobb férfi főszereplőnek járó díját és a BAFTA legjobb férfi főszereplőnek járó díját is besöpörhette, de ugyanebben a kategóriában az Oscar-díját is megnyerte.

A New York-i Fairpontban 1967-ben született színész már karrierje elején is óriási sztárok mellett bizonyíthatott. Csak néhány fontosabb állomás Philip Seymour Hoffman munkásságából: Egy asszony illata, Nesze semmi, fogd meg jól!, Ha a férfi igazán szeret, Senki bolondja, Twister, Boogie Nights, A nagy Lebowski, Patch Adams, A tehetséges Mr. Ripley, Majdnem híres, Az utolsó éjjel, Capote. Legutóbb az éhezők viadalában láthattuk.

Az igazi áttörést az 1999-es Hibátlanok című alkotás hozta meg számára, a homofób macsót alakító Robert de Niro transzvesztita szomszédjaként. Karrierje során több mint 60 filmben szerepelt.

Csak néhány napja vált ismertté, Hoffman rendezőként új filmen dolgozik, az Ezekiel Moss című misztikus drámán Amy Adams és Jake Gyllenhaal hollywoodi sztárokkal a főszerepben. Filmrendezőként a Jack csónakázni megy (Jack In Love) című színdarab 2010-es adaptációjával debütált, amelyben maga játszotta a főszerepet is, egy magába forduló férfit.

Bátyja a forgatókönyvíró Gordy Hoffman, akinek a nevéhez fűződik többek közt a Love Liza és a A Coat of Snow című film is.

A színész-rendezőnek három gyermeke van barátnőjétől, Mimi O’Donnell-től: Cooper Alexander (2003), Tallulah (2006) és Willa (2008).

Bethune utcai lakása előtt több mint 100 ember gyűlt össze vasárnap, hogy meggyászolják a halálát – írta a The New York Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik