Kultúra

Szegedre jön a világhírű zongoraművész és karmester

Vásáry Tamás "ugrik be más helyett a január 28-ai szegedi filharmóniai koncertre.

Vásáry Tamás, világhírű zongoraművész és karmester, Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenyét játssza január28-án 19.30-tól a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az utóbbi harminc évben mindig magam dirigálom a zongoraversenyeket, ez az alkalom ilyen szempontból kivétel. Be kellett ugranom valaki helyett, és mivel jó barátságban vagyok a szegediekkel és Finta Jánossal, aki meghívott, így természetes volt, hogy elvállalom a szereplést – mondta a délmagyar.hu-nak a 80 éves, Kossuth-díjas muzsikus.

Vásáry Tamás a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjén működik közre. A darab 25 perces – de ha a közönség igényli – ráadással együtt 30-35 percet zongorázik majd.

Csodagyerek

A Debrecenben született művész csodagyerekként indult, első koncertjét nyolcéves korában adta. A Zeneakadémián végezte zongoratanulmányait, 1948-ban megnyerte a Liszt Ferenc Zongoraversenyt, 1955-ben a párizsi Long-verseny és a varsói Chopin-verseny egyik győztese volt. Diploma után Kodály Zoltán asszisztense lett. 1956-ban elhagyta Magyarországot, Londonban és New Yorkban alapozta meg karrierjét. Karmesterként is sikeres, rendszeresen vezényel Európa-szerte. 1993-ban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara főzeneigazgatójává nevezték ki, 2004-től örökös tiszteletbeli fő-zeneigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik