Kultúra

Ők nyerték a Grammyt

mikrofon(1)(960x640).jpg (mikrofon, )
mikrofon(1)(960x640).jpg (mikrofon, )

A Daft Punké az év albuma, az év felvétele a Get Lucky, az év dala a Royals, Macklemore & Ryan Lewis a legkiemelkedőbb új előadó.

A Daft Punk francia elektronikuszenei duó Random Access Memories című lemeze lett az év albuma az 56. Grammy-díjak átadóján. A lemez producerei és a duó – amelynek tagjai ezúttal is robotálarc mögé rejtették arcukat – George Harrison és John Lennon özvegyeitől, Olivia Harrisontól és Yoko Onotól, valamint Alicia Keystől vehették át a díjat.

Az év felvételének járó elismerést A Daft Punk, Pharrell Williams és NileRodgers közös produkciója, a Get Lucky kapta. A Daft Punk előzőleg már három Grammyt besöpört, és Pharrell is több díjjal gazdagodott.

A Lorde nagy sikere, a Royals lett az év dala idén Los Angelesben. A dalszerzőknek, és nem az előadónak járó díjat Joel Little és Ella Yelich O’Connor kapta. A Royals többek közt Macklemore & Ryan Lewis slágerével, a Same Love-val volt versenyben. Az év albuma, az év felvétele és az év legkiemelkedőbb új előadója mellett ez a legfontosabb kategória, amelyben kiosztják az amerikai zenei szakma legrangosabb elismerését.

Első Grammy-díját vehette át a Led Zeppelin, amely a Celebration nevű lemezével elnyerte a legjobb rockalbumnak járó elismerést. A legjobb R&B lemez kategóriában Alicia Keys vitte el a pálmát Girl on Fire című korongjával, míg a legjobb alternatív zenei album a Vampire Weekend együttes Modern Vampires Of The City című lemeze lett. A country műfajban Kacey Musgraves lett a győztes Same Trailer Different Park című anyagával, míg a legjobb popalbumnak az Unorthodox Jukebox című lemezt választották Bruno Marstól.

Jay Z a nagy vesztes

A nagy vesztesek között volt Jay Z rapper, aki a legtöbb, kilenc jelölést kapta, de ugyanúgy díj nélkül maradt a legfontosabb kategóriákban, mint Justin Timberlake is. Színpadra állt a Beatles még életben lévő két tagja: Ringo Starr előbb egyedül, majd Paul McCartneyvel közösen lépett fel. A tizenéves Lorde, Robin Thicke, John Legend, Taylor Swift és Pink szintén fellépett a csaknem négyórás közvetítés során, és a tévénézők hat év után először láthatták élőben a Daft Punkot.

Különleges pillanatokat hozott Macklemore & Ryan Lewis előadása: a Same Love című szám alatt – amelybe Madonna is bekapcsolódott – több mint harminc azonos nemű és heteroszexuális párt adott össze Queen Latifah zenész és színésznő.

Bartók, Ligeti és Eötvös

Az idei Grammyn 82 kategóriában nyújtottak át díjakat a raptől a rockon és a gospelen át a countryig számos zenei műfajban, beleértve a klasszikuszenei produkciókat is. Utóbbi műfaj egyik kategóriájának jelöltjei között volt, de végül nem nyert egy Bartók, Ligeti és Eötvös hegedűversenyeit tartalmazó CD, amelynek szólistája Patricia Kopatchinskaja, és amelyen az Ensemble Modernt Eötvös Péter vezényli.

Az elismerésekről hagyományosan az amerikai lemezakadémia tagjai döntöttek, elsősorban szakmai szempontokat figyelembe véve az eladási adatok vagy a slágerlisták rangsorai helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik