Kultúra

A tűz és a föld művészete

tuz(960x640).jpg (ingyenes, vágott)
tuz(960x640).jpg (ingyenes, vágott)

Ifj. Fazekas István nádudvari keramikus, népi iparművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában.

A nádudvari Fazekas család jellegzetes terméke a fekete cserép. Ehhez három dolog szükséges: egyrészt az a különleges, magas vastartalmú agyag, ami csak Nádudvar környékén bányászható, az évszázadok óta változatlan égetési technika – és persze az a családban generációk óta öröklődő speciális tudás, amit titoknak is nevezhetünk. Nádudvarra elsősorban a fekete cserép jellemző, és egy rövid időszaktól eltekintve nem is készült más a településen. István dédszüleinek időszakában azonban volt 30-35 olyan év, amikor nem volt kereslet a feketére, ezért színes, mázas kerámiákkal is próbálkoztak, és azóta is készítik őket.

Elsősorban a paraszti élet használati tárgyait készíti

Az iparművész meggyőződése,hogy ezek az edények, tányérok, korsók a mai háztartásokban is megállják a helyüket, akár ünnepi, akár hétköznapi terítékként. Egyébként a többi tárgy is nyugodtan használatra fogható: tésztaszűrő, hagyma- és fűszertartók, és megannyi egyéb hasznos, főként konyhai eszköz sorakozik a vitrinekben és a falakon.

A különleges fekete cserépedényeket, terrakottákat és mázas kerámiákat egyaránt felvonultató tárlat február 9-ig látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik