Kultúra

Meghalt Riz Ortolani

A 87 esztendős művész csütörtökön éjjel bronchitis szövődményei következtében hunyt el Rómában.

Az 1926 márciusában Pesaróban, hat fivér közül a legfiatalabbként született Riziero Ortolani munkássága mély nyomot hagyott a filmzene világában. A filmművészet minden műfajában otthonosan mozgott a drámáktól a bűnügyi történeteken át a spagettiwesternekig.

Pályafutását a RAI olasz műsorszolgáltató zenekarainál kezdte, 1954-ben már karmesterként dolgozott. A hatvanas évek elején a Mondo Cane című dokumentumfilm zenéjével hívta fel magára a figyelmet, melynek More című dalát felesége, Katyna Ranieri énekelte. A szám Grammy-díjat nyert és Oscar-díjra is jelölték. Később sok híres sztár, köztük Frank Sinatra, Judy Garland és Herb Alpert repertoárján is szerepelt.

Hollywood is imádta

A hollywoodi stúdiók, az MGM, a United Artist és az Universal számos filmjének zenéjét szerezte, miközben a legnagyobb olasz filmesekkel, De Sicával, Dino Risivel vagy Franco Zeffirellivel dolgozott. Különösen hosszú és gyümölcsöző munkakapcsolat fűzte Damiano Damianihoz és Pupi Avatihoz, 1980-tól Avati 25 alkotásához írt zenét.


Fotó: Getty Images / Didier Messens

Szenvedélyesen szerette a dzsesszt, valamint a szimfonikus zenét és az operát, fáradhatatlanul dolgozott és hatalmas életművet hagyott maga után. Mintegy háromszáz partitúrájának számos dala vált kultikussá az Africa Addiótól a Napfivér, Holdnővéren keresztül a Polipig.

A modern filmzenére is nagy hatást gyakoroltak művei: Quentin Tarantino Kill Bill-filmjeiben és 2012-es Django elszabadul című westernjében is felhasználta zenéjét. Az Oh My Love című dala, amelyet szintén felesége, Katyna Ranieri szólaltatott meg, Nicolas Winding Refn 2011-es Drive – Gázt! című akciófilmjében is hallható.

Az egyik legsikeresebb zeneszerző

A művész kétszer kapott Golden Globe-díjat, kétszer jelölték Oscarra és Olaszországban öt Donatello Dávidja Díjjal (helyi Oscarral) ismerték el munkásságát. Tavaly októberben életműdíjban részesült a belgiumi Gentben rendezett nemzetközi filmfesztiválon.

Ortolani 2007-ben létrehozta a Pesaro Riz Ortolani Alapítványt, amely ösztöndíjakkal, valamint szemináriumok, viták, koncertek és kiállítások szervezésével támogatja a zenét.

Feleségével éppen a következő napokban ünnepelték volna az ötvenedik házassági évfordulójukat. A házaspárnak két fia van. Ortolani búcsúztatását szombaton Rómában tartják a Piazza del Popolón álló templomban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik