Kultúra

Egerbe jönnének a törökök

Kiemelt helyünk van a törökök szívében, kívánatosnak tartanák egy tiszteletbeli konzuli státusz létesítését Egerben.

 

Akik hittek Törökországban címmel vándorkiállítás nyílt pénteken az egri várban. A tárlatot, amely a török nép szolidaritását, barátságát mutatja be. „A török nép szívében a magyaroknak kiemelt helyük van” – hangoztatta Sakir Fakili, Törökország budapesti nagykövete. A kiállítás azoknak az embereknek az életét mutatja be, akiknek vallási, politikai meggyőződésből vagy egyéb okokból menekülniük kellett saját országukból és Törökországban leltek új hazára – mondta.

A nagykövet a megnyitó előtt elmondta, hogy hazája kívánatosnak tartja egy egri tiszteletbeli konzuli “státusz” létrejöttét. A történelmi múlt, a gazdasági és a kulturális sokszínűség miatt is szeretnék, ha az Egerrel való kapcsolatuk megerősödne. Szegeden és Szigetváron már működik ez az intézmény. Egerben a leendő tiszteletbeli konzul egy-két év múlva állhatna szolgálatba.

Sós István alpolgármester a két nép közös történelmi múltjának Egerhez kötődő jelentősebb mozzanatait idézte fel, és számba vette a hódoltság időszakának kulturális hagyatékát. Emlékeztetett arra, hogy a török hadak Egerből történő elvonulása után sok egykori hódító telepedett meg itt, erről családnevek sokasága árulkodik. A kiállítás már szerepelt az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Csehországban és Ausztriában is, Magyarországon Pécsen és Budapesten láthatták eddig az érdeklődők. Egerben február 15-ig lesz látogatható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik