Kultúra

Skandináv filmhét a Barátság moziban

Az elmúlt egy-két évben készült dán, norvég és svéd alkotások, koprodukciók szerepelnek a Barátság mozi műsorán január 23-29. között.

A filmhét Gyenge Zsolt filmkritikus, a skandináv filmek szakértőjének előadásával kezdődik Január 23-án, 18 órakor. A program első filmje, az Enni, inni, meghalni című svéd filmdráma előtt. Ez a mű volt Svédország idei hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Az alkotás világpremierje a legutóbbi, 69. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a Kritikusok Hete szekció közönségdíját nyerte el.

A program következő filmjében, a King Curling című norvég vígjátékban az északon népszerű téli sport bajnokságra készülő csapatok ügyes-bajos felkészülését követhetik végig a nézők.

A Barátság moziban egykor nagy érdeklődéssel vetített családi filmmel várjuk újra a gyerekeket szombat délelőtt: a Barátom, Knerten című film az északi kultúrkörben rendkívül népszerű Anne-Cath Vestly gyerekkönyveiből készült sorozat első része, melyben a főhős kisfiú, Lillebror izgalmas kalandokba keveredik.

A híres dán rendező, Lars von Trier Melankólia című alkotása is szerepel a felhozatalban, ami az Európai Filmakadémia 2011-es díjátadójának legjobb film kategóriájában győzedelmeskedett. Thriller nélkül nem lenne teljes a skandináv filmhét programja – a Babycall című filmben egy anya különös története tartogat igazi izgalmakat az érdeklődők számára.

Végül egy svéd komédiával, a Rúzs, reptér, satöbbi című filmmel zárul a hét.

A vetítések pontos idejéről ide kattintva találnak részleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik