Kultúra

Másként a Horthy-korszakról Szentendrén

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének vándorkiállítása nyílik csütörtökön a MűvészetMalomban „Egy korszak történelmi traumák között - Kultúra és műpártolás 1920-1944" címmel.

Székesfehérvár és Debrecen után Szentendre a harmadik helyszíne a két világháború közötti időszak emlékeit összesen hét városban bemutató különleges tárlatnak. A 2014 végéig tartó vándorkiállítás nem elsősorban a korszak társadalmi, politikai változásait akarja megmutatni – hiszen erről számtalan történeti feldolgozás jelenik meg -, hanem a mindennapok kultúráját, a tudományos és művészeti életet, a műpártolás alakulását.

A tárlat háromhavonta vándorol tovább. Helyszínei:

Székesfehérvár

Debrecen

Szentendre

Pécs

Nyíregyháza

Szeged

Szombathely

A vándorkiállítás attól igazán izgalmas, hogy minden helyen kicsit más, mint az előzőben: a törzsanyaghoz mindenki hozzáteszi a saját különlegességeit, színeit. A látogatóknak további érdekességeket kínál, hogy a programban részt vevő vidéki múzeumok között utazó műtárgyakat és dokumentumokat mindenhol interaktív elemek, hang- és képanyag egészíti ki.

Barcsay és Vajda külön utakon

A szentendrei Ferenczy Múzeum a MűvészetMalomban január 23-án, csütörtökön nyitja meg „Eltérő enyészpontok” címmel a festők városában alkotó két világhírű művész: Barcsay Jenő és Vajda Lajos képeivel kiegészült anyagot. A két festő ugyan Szentendrén talált otthonra, miután feltöltődve Párizs benyomásaival hazatértek, mégsem ismerték jól egymást. A dunaparti város utcáit, házait, embereit festették mindketten, művészetük mégis külön utakon járt – olvasható a múzeum ajánlójában. A kiállítás kurátora, Basics Beatrix, a helyi kurátor Herpai András és munkatársaik ugyanakkor úgy gondolják, hogy épp az ő kettősségük segíti egy komplex kép kialakítását a két világháború közötti szentendrei művészeti életről.

A tárlatot Halász János kultúráért felelős államtitkár nyitja meg csütörtökön 11 órakor. A vándorkiállítás anyaga április 21-ig nézhető meg a MűvészetMalomban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik