Kultúra

Díjazott pályakezdők

24.hu
24.hu

2014. 01. 16. 15:39

Csütörtökön adják át a fiatal, pályakezdő képzőművészeket elismerő Barcsay-díjakat Szentendrén.

Korábban a témában:

A díjátadó után látható a két díjazott kiállítása a Ferenczy Múzeum Barcsay termében – tájékoztatta az MTI-t a tárlat kurátora. Herpai András művészettörténész elmondta, hogy ez alkalommal Végh Júlia és Szakszon Imre festőművészek munkáit ismerte el a díjjal a Barcsay Jenő (1900-1988) festő nevét viselő képzőművészeti alapítvány kuratóriuma (Kéri Ádám, Balogh László, Deim Pál, Nagy Gábor, Feledy Balázs, Kónya Ferenc és Sütő Csaba) és a Ferenczy Múzeum. A díjakat Kónya Márta és Kónya Ferenc jogörökösök adják át.

Idei díjazottak

A művészettörténész a két fiatal alkotót bemutatva arra hívta fel a figyelmet, hogy noha eltérő a szemléletmódjuk és különböző festői kifejezőeszközökkel élnek, mégis a falakon látható festmények meglepően illeszkednek egymáshoz.

Végh Júlia haltetemekről szóló fémlapjai, a vastagon felvitt festékfoltok szinte már absztrakt hatásúak, a festő a világról feltett kérdéseinek színes lenyomatai. Tájképei finomabb, lírai hangvételűek, amelyek könnyen magukkal ragadják a nézőt. Szakszon Imre tájképei és enteriőrjei is útkeresések. A szereplők és alakok nélküli városi tájban a festő helyét és szerepét mutatják meg.

A Barcsay Erzsébet által 1989-ben alapított díjat a festőművész születésnapjához, január 14-éhez kapcsolódva adják át csütörtökön, a kiállítás március végéig látható – tette hozzá a Ferenczy Múzeum munkatársa.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.