Kolcsey-Ferenc(1)(960x640).jpg (Kölcsey Ferenc, plakát)
Kultúra

A magyar kultúra napja Veszprém megyében

Bor, zene, vers címmel Kéri Kitty színművész és Figula János ütőshangszeres zenész műsorát tekinthetik meg az érdeklődők január 22-én este Veszprémben, a Veszprémi Petőfi Színház Latinovits-Bujtor Játékszínben.

A produkcióban irodalmi és zenei asszociációk hangzanak el József Attila és Bach műveiből a 2009-es Cabernet Sauvignonra építve. Az előadás keretében többek között olyan verseket hallhat a közönség, mint a Kopogtatás nélkül, a Medáliák, a Csöndes estéli zsoltár és az Imádság megfáradtaknak.

A sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ és Könyvtárban három napon át kínálnak kultúra napi programokat: január 20-án Orosz Zoltán harmonikaművész és Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész ad koncertet, január 21-én 17 órakor beszélgetés kezdődik M. Mester Katalin devecseri íróval és képzőművésszel, míg másnap ugyanitt néptáncgálát rendeznek.

Balatonfüreden január 22-én délben megkoszorúzzák Kölcsey szobrát az Ady utcában, délután pedig a 80 esztendős Pozsgay Imrével Stumpf István egyetemi docens, alkotmánybíró beszélget a Vaszary Villában. Este ünnepi műsor kezdődik az Anna Grand Hotelben, ahol a Balatonfüred Város Kultúrájáért kitüntetést is átadják.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!