Kultúra

A tehetséges középiskolások Lengyelországba is kijuthatnak

A Magyar-Lengyel Barátság Napját hetedik alkalommal rendezik meg, idén Székesfehérvár lesz a közel negyven fős delegáció vendéglátója.

A háromnapos programot – amely március 21-én kezdődik – a szervezőbizottság egy online sajtótájékoztatón fixálta le, a Hiemer-házban.

A tájékoztatón Róth Péter alpolgármester, Tóth Erika, a megye külkapcsolatokért felelős tanácsnoka, Pleizer Lajos, a megyei közgyűlés alelnöke, Straszewski Andrzej, a Klub Polonia elnöke, – aki fordított megbeszélésen – Krzysztof Kawałko, Opole város alpolgármestere és Barbara Kaminska, Opole vajdaság marsall-helyettese vett részt.

A szervezők elmondták, milyen fontos ma is, hogy megőrizzük a jó kapcsolatot és gondoskodjunk róla, hogy a jövőben is együttműködjön a két nemzet. Ennek érdekében hirdetnek egy képzőművészeti pályázatot „Lengyel, magyar – Két jó barát” címmel a két megye – Fejér és Opálos – középiskolásainak. A megmérettetésnek pedig nem kisebb a tétje, mint egy utazás Lengyelországba 2015 márciusában.

De mit kell ezért tenni?

Add le egy rajzod, festményed, kisplasztikád vagy fotód január 15-e és február 15-e között a két nemzet közötti kapcsolat témájában a Városházán vagy a Megyeházán és várj március 23-ig, amikor is egy a pályaművekből összeállított kiállítás keretében kihirdetik az első három helyezettet, akik ellátogathatnak a Opolébe.

Azonban a pályázat mellett még más programokkal is várják az érdeklődőket, például gasztronómiai különlegességben is részük lesz a fehérváriaknak, hiszen a lengyel szakácsok a helyszínen készítik el egyik nemzeti ételünket, a „bigost.” .

Illetve egy filmvetítéssel II. János Pál pápáról is megemlékeznek, akit áprilisban avatnak szentté. A „Karol” című alkotást két estén keresztül láthatják a látogatók és természetesen a közös kulturális bemutató sem maradhat el a Vörösmarty Színházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik