Kultúra

Visításmentes lesz a belvárosi disznóvágás

Kitört a botrány, amikor a fővárosi Fogasház disznóvágást hirdetett a hétvégére, az indulatokat csak úgy sikerült elcsitítani, hogy lazítottak a programon.

„Korán kelés, disznóvágás, pálinka, ebéd, vacsora, duhaj muzsika, vérbő menyecskék és nyalka legények. A falu egy egész napra a Fogasba költözik!” – így hirdette meg a Budapesten mindenképpen szokatlannak számító eseményt a Fogasház a Facebook oldalán. Az esemény azonban nem várt közösségi ellenállásba ütközött, ahogyan a Cink beszámol róla, külön disznóvágás-ellenes oldal is alakult a Facebookon. Mint írják, egy „nyílt színi „disznóvágás-program” azonban olyasmi, ami nekünk, kényszerűségből sokszor félrenéző vegánoknak is elfogadhatatlan.”

Ezzel a plakáttal hirdetik az eseményt
Fotó: Facebook

„Kérjük ezért a Fogasház vezetését, hogy tartsa tiszteletben a morális meggyőződését azon vendégeinek, akik ellenzik az állatok leölését, és törölje a disznóvágást a szombati nap programjából.”

Disznóvágás light

A tiltakozó oldalhoz több százan csatlakoztak, végül a Fogasház közleményt adott ki, ebben azt írják, ők csak egy „több évszázados (közép) európai szokást” próbáltak feleleveníteni, de azért változik a program.

„Hogy azonban a húsfogyasztástól tartózkodó, és ilyenformán a „kényszerű ölés” látványától irtózó törzsvendégeinkben is tiszteljük meggyőződésüket, ígérjük, hogy visítással nem verjük fel az utca hajnali csendjét, hiszen a disznót nem a Fogasházban öljük le.”

Visítás nem lesz, vér nem fog folyni, legfeljebb a hurkatöltő monotonitása lehet majd zavaró. De a húsevőkre is várnak még szomorú napok:

„Egyúttal már most tájékoztatjuk a hústól tartózkodó vendégeinket, hogy a Húsvét előtti nagyhéten (felmenőink iránti tiszteletből is) egyik napon húsmentes rendezvényt, meditatív mulatságot tartunk. Már most kérjük húsevő vendégeinket, hogy ezen a napon ne tervezzenek tüntetést, tartsák tiszteletben más szokáson lévő polgártársaik meggyőződését.”

Húsevők és a húsevéstől tartózkodók egy újabb csörtéjét láthattuk, olvasóinktól pedig azt kérdezzük, hogy mi a véleményük a disznóvágásról, valamint erről a fővárosi disznóvágásról?

Várjuk a hozzászólásokat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik