Kultúra

Emléktűz-gyújtás Pákozdon

don-kanyar(1)(960x640)(1).jpg (don-kanyar)
don-kanyar(1)(960x640)(1).jpg (don-kanyar)

A Don-kanyarban elesett magyar katonákra emlékeznek.

Az urivi áttörés 71. évfordulója alkalmából kegyeleti emléktűz-gyújtást tartanak Pákozdon. 2014. január 12-én (vasárnap) 18 órakor a Don-kanyar Emlékkápolnánál tisztelegnek amásodik világháború magyar hősei előtt.

A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, valamint az emléktűz-gyújtásról gondoskodó 457. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat, immáron 20. alkalommal rendezi meg hagyományos, a történelmi egyházak képviselőinek ökumenikus imádságos megemlékezésével egybekötött kegyeleti tűzgyújtását. A második világháborúban 1943. január 12-én, az urivi hídfőnél megindult támadásban elesett, közel 120 magyar katona emléke előtt tisztelegnek ezzel. Pákozdon 21 évvel ezelőtt emeltek kápolnát és itt helyezték nyugalomra a Roszkino falu mellől hazaszállított ismeretlen katona földi maradványait, méltó emléket állítva a doni hősöknek.

A történelmi egyházak helyi vezetői, köztük Spányi Antal megyés püspök emlékezik a hősi halált halt katonákra. Az eseményen Székesfehérvár Önkormányzatának képviseletében Róth Péter alpolgármester vesz részt. Beszédet mond Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. A megjelenteket Bobory Zoltán, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke köszönti. A rendezvényt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik