Kultúra

Döbbenetes fotó: elrepült a turul a Várból

Zeppelin a Lánchíd felett, tripod a Ferencieknél, Iron Man a kereszteződésben. Világok harca Budapesten.

Mi maradna Budapestből, ha ráeresztenénk a Marvel-szuperhősöket, a hollywoodi szörnyeket, a Cápát, egy Zeppelint, vagy éppen Godzillát? Az ötlet pofonegyszerű – például éppen ezért működik -, a kivitelezés azonban csavaros: Kovács “KóPé” Péter grafikus nem szép, nagy, hanem esetleges, kis felbontású, néhol rossz minőségű mobilfotókat, Instagram-képeket használt alapanyagként. Ezekre kerültek rá a néha diszkrét, néha arcbavágós popkulturális utalások.

KóPé egyébként reklámgrafikus és magazin-főszerkesztő, Budapest Alternatíve című sorozata – ami pár képből személyes projektté, majd különböző kiállítóhelyeken felbukkanó jelenséggé nőtte ki magát – már bejárta a magyar webet, szép sikerrel. “Nincs mögöttes tartalom, titkos mondanivaló, világmegváltó szándék, erőltetett jelentés. Az összeállítás nem tiltakozik semmilyen háború ellen, nem hordoz politikai nézetet, nem akarja megmenteni a fókákat” – áll a projekt közleményében, teljes joggal, ám mi nem tudjuk nem észrevenni a Várból elrepülő turul finom aktuálpolitikai felhangját.


Katt a képre!

A képek azóta is készülnek, az új etapot – és persze a régi alkotásokat is – január 13-ától február 9-ig nézhetik meg a West End Office Center Irodaházban, a pláza oldalában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik