Kultúra

Ybl-emlékév – Csaknem kétszáz program országszerte

operahaz(1)(960x640).jpg (operaház)
operahaz(1)(960x640).jpg (operaház)

Székesfehérvár májustól szeptemberig éremkiadással, koncerttel, emléküléssel, kiállításokkal és az Ybl Liget-átadásával emlékezik meg a város szülöttéről.

Az Ybl Egyesület kezdeményezésére megvalósuló emlékév programsorozata január 22-én, az építész halálának évfordulóján egy emlékező szertartással nyílik a Nemzeti Sírkertben Ybl sírjánál, majd februárban az Ybl tervezte épületben működő Olasz Intézetben megrendezik a XVII. Ybl Bált, amelyet emléktábla-avatással kötnek össze – közölte Szmodits Júlia, az Ybl Egyesület elnöke az MTI-vel.

Ybl Miklós, a nagy magyar építész, Székesfehérváron született, Itt élte életének első másfél évtizedét. Bécsi tanulmányai előtt a Ciszterci Gimnázium tanulója volt. Szülei e város elismert polgárai voltak és halálukig itt éltek. Ezért a tisztelgő szülőváros a fehérvári bicentenáriumi eseménysorozatot az április 6-i születési évforduló előestéjén nyitja meg. A Szent Sebestyén Templomban április 5-én koncertekkel kezdődnek az emlékév programjai, az Ybl Emlékhangversenyen fellép az Alba Regia Szimfónikus és a Primavera Kórus is.

Számos program az építész 200. születésnapján

Lesz egyebek mellett gyalogos-kerékpáros emléktúra a Gloriette-hez, amely egykor az Andrássy út végén állt, megemlékezést tartanak az Ybl-szobornál, valamint számos helyszínen avatnak emléktáblát, rendeznek kiállítást és hangversenyeket is. A tervek szerint az emlékév kiemelt eseményeként, szintén áprilisban adhatják át az építész által tervezett Várkert Bazár több évtized után helyreállított épületegyüttesét.

Kirándulás az épületekhez

Az Ybl Egyesület májustól egészen októberig kastély- és műemlék-látogató buszos túrákat, épületbemutatókat és várossétákat szervez, amelyek keretében az építész 89 épületével ismerkedhetnek meg behatóbban az érdeklődők. A sorozatban bemutatják többek között Ercsiben az Eötvös József-obeliszket és -kápolnát, Tahitótfalun Pollack Mihály síremlékét, a fóti és a füzérradványi Károlyi-kastélyokat, de ellátogatnak Tuzsérra a Lónyay-kastélyba és Széphalomra a Kazinczy-mauzóleumhoz is. Az ókígyósi Wenckheim-birtokon és a nagymágocsi Károlyi-kastélyban rendezett ünnepek keretében emlékülések, kiállítások, kastélylátogatások is lesznek.

Érdekességnek ígérkezik, hogy júniusban az Ybl Egyesület korabeli térzene mellett “elővarázsolja” az építész tervezte, azonban már lebontott margitszigeti épületeket, és ezek között az Ybl-kori fürdőéletet improvizatív előadás keretében mutatja be a Hoppart és a Momentán Társulat. A Petőfi Irodalmi Múzeum a Budapest Transfer elnevezésű, előadásokat, fotókiállítást és koncertet is magába foglaló, háromnapos fesztivállal csatlakozik az emlékév programjához.

Szakmai tanácskozásokat is tartanak

A nyitó konferenciát az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézete, Budapest Főváros Levéltára, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke, a Forster Központ Építészeti Múzeuma és a Hild–Ybl Alapítvány közösen rendezi. A szakmai szervezetek konferenciáit és az emlékülések sorát az Ybl Egyesület XII. Ybl konferenciája zárja, amelyen olyan építészekről is megemlékeznek, akiknek kerek évfordulójuk van 2014-ben, köztük Hild Józsefről, Steindl Imréről, Schulek Frigyesről és Lechner Ödönről.

A Magyar Művészeti Akadémia székházában, illetve a Vigadó téren rendezi meg az Ybl Egyesület októberben az építészet és a zene világnapját ünneplő fesztiválnapot, amelyen a népzenei, dzsessz és klasszikus zenei blokkokat építészettel kapcsolatos irodalmi szemelvények választják el, neves zene- és építészetszerető emberek felolvasásában. A Szent Efrém Férfikar Ybl 11 templomában koncertezik, az Ybl Egyesület építészeiből álló kamarazenekar, az YBL 5ÖS pedig 16 programon lesz hallható az év során.

Számos kiadvány is megjelenik a bicentenáriumra

Emellett emlékbélyeg és emlékérem kiadásával is tisztelegnek az építész emléke előtt. A 183 program között sportrendezvényeket is találni: az Ybl Kupa, a Gyáli Sportnap és a balatonvilágosi VII. Építészregatta is színesíti a programsorozatot.

A részletes programfüzetért kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik