Kultúra

Dés-koncert: Nagy utazás

Dés László (Dés László)
Dés László (Dés László)

Szinte felfoghatatlan: 40 éves pályájának összefoglalóját nyújtja koncertjén Dés László szombaton, január 11-én az Arénában. A Nagy utazás címmel szervezett jubileumi koncertre a most 60 éves szaxofonos, zeneszerző új dalokat is írt.

Dés páratlanul sokoldalú zeneszerző, énekes, előadóművész, munkássága elég szerteágazó, sok műfajú, ezért ezen a nagyszabású koncerten a magyar zenei és színházi élet legkülönbözőbb területein alkotó és sikereket elért művészek lépnek fel.

“Ez egy játék, – vallotta be Dés az előzetes sajtótájékoztatón – az életben nincsenek ilyen éles vonalak, mi gördülünk tovább. Inkább átívelésekről van szó, átszőve mindenféle munkával, tervvel, vággyal!”.

A mintegy 30 zenész, színész, énekes közreműködésével megszervezett koncertet Herendi Gábor rendezi. Dés elmondta: a koncertre 20 év után újra összeáll a Trio Stendhal, amely 1993-ban fejezte be pályafutását. A Snétberger Ferenc gitárossal és Horváth Kornél ütőhangszeressel együtt alkotott legendás dzsesszformáció 1987-ben alakult és négy lemezt készített.

Fotó: MTI / Marjai János

A koncerten részt vesznek azok a színészek is, akiknek lemezeket írt Dés: így Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Kulka János egyaránt színpadra lép. Felhangzanak részletek – bizonyítva Dés sokszólamúságát – a Szerelem első vérig és a Sose halunk meg című filmből, megszólal számos más filmsláger, valamint zenés színpadi műveinek dalai.

A koncerten fellép a Jazz+Az zenekar. Közös zenei projektjükről Geszti Péter elárulta, hogy olyan dalokat szereztek, amelyekhez a tapasztalatot első közös munkájuk, A dzsungel könyve megírása alatt gyűjtötték. Dés László-Geszti Péter-Békés Pál A dzsungel könyve című művének premierjét 1996-ban tartották a Pesti Színházban. A musical 1000. előadásának tiszteletére megjelent kotta és egy 5 dalt tartalmazó CD is.

Dés László elárulta, hogy a koncertre készülő új dalok szövegét olyan írók, költők írták, akikkel mindig szeretett volna dolgozni, de eddig nem volt rá alkalma. Az egyik dalnak Parti-Nagy Lajos, a másiknak Bródy János, a harmadiknak Grecsó Krisztián írta a szövegét. A készülő új album – amelyen a koncertet követően még dolgozik – azonban alapvetően korábbi alkotótársaival – Nemes Istvánnal, Geszti Péterrel és Bereményi Gézával – születik.

Lemeze – amelynek nemcsak szerzője, hanem énekes előadója is lesz – felvétele mellett Geszti Péterrel új musicalt írnának. Jövőre a holokausztévre a Radnóti-szakértőként ismert Ferencz Győzővel, Mácsai Pállal, Gryllus Dorkával, valamint fiával, Dés Andrással és Lukács Miklós cimbalmossal szeretne műsort létrehozni.

A Kossuth- és Liszt-díjas Dés László dalai sokoldalúságát, szaxofonjátékát musicaljei, filmzenéi és kortársdarabjai több mint negyven szerzői lemezen és öt DVD-n jelenítik meg. Maradandót alkotott zeneszerzőként és előadóként egyaránt.

Dés László a koncert rendezésének időpontjában ünnepli 60. születésnapját és zenei pályafutásának 40 éves jubileumát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik