Kultúra

Egy magyar film, amibe bárki beszállhat

Szilveszterkor forog majd az első magyar egész estés közösségi dokumentumfilm.

A BÚÉK készítői felhívást intéztek mindenkihez, akinek van kedve valamilyen kameraszerű tárgyat ragadni, és megörökíteni valamit az év utolsó vagy az újév első pillanataiból, fogmosást, lánykérést, pezsgőben fürdést, ne fogja vissza magát. Nincs forgatókönyv, azt a szilveszter éjjel írja majd. A produkcióhoz a film weboldalán, a www.buekfilm.hu-n keresztül december 31-től lehet feltölteni a videókat.

A szervező csapat szerint a szilveszter azért jó apropó, mert ezt valamilyen formában szinte mindenki, és mindenki egyszerre ünnepli. A közösségi dokumentumfilmes forma pedig érdekessé, színessé és változatossá teszi majd a végeredményt.

Hasonló kezdeményezésből született a Life in a Day: a világ leghíresebb közösségi filmjének jeleneteit 2010. július 24-én vették fel. Vannak képsorok benne többek közt a 19 életet követelő tragédiába torkolló Duisburgi Love Parade technofesztiválról, egy zsiráfbébi születéséről a Prágai Állatkertben, egy amerikai tinédzser pedig élete első borotválkozásával járult hozzá az alkotáshoz. A mozit a világ 192 országából származó 80.000 ember 4500 órányi nyersanyagából vágták össze.

Vidos Mihály riportja.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik