Kultúra

tESTtájak Millenniumi Kávéházban

Monokróm fotókiállítás nyílt.

Török Rozália (majdnem) monokróm fotóiból nyílt kiállítás a szegedi Millenniumi Kávéház kiállítótermében.

A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végzett alkotó első egyéni kiállításának képanyaga több éven át gyarapodott, de tudatosan, „egészebb” kiállítási anyagra törekedve csupán pár hónapja fotózta a témát. Az alapvetően inkább portréfotózást gyakorló művész az emberi test témája kedvéért szívesen rugaszkodott el egy időre az arcok és az egészalakos emberábrázolás mellől. Ebben szerepet játszhatott, hogy az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kapott életében a táncművészet: 2011 őszén váratlanul nemhogy érdeklődni kezdett, de egyenesen „belezuhant” a 
kortárs táncművészetbe.

„Felfedeztem, mennyire hiányzott addig ez a végletekig összetett és mély mondanivalót közvetíteni tudó mozgásforma, művészeti ág a szememnek és testemnek egyaránt.” A tánc iránti szenvedélye egyértelműen segített neki abban, hogy fényképezőgépe is érdeklődni kezdjen annak „alanyai”, a testek iránt.

Olyan sok művész oly sokféleképp mutatta már be az emberi testet, merész vállalkozás volt eköré kiállítást rendezni, hogy az ne legyen elcsépelt, unalmas. A december 12-i kiállításmegnyitón több látogató vélekedett szinte ugyanezekkel a szavakkal. „Hogy őszinte legyek, az anyagon való munka közben egy fél pillanatra se fordult meg a fejemben ez a gondolat. Nem volt kihívás, én csak érdekes árnyjátékot láttam egyszer-egyszer az éjjelilámpa fénye mellett a társam testén, amint megmozdult.

Vagy amikor egy portrésorozat szünetében a modellem ruhát váltott, elkapta a tekintetem egy mozdulata. Nem volt célom az ekkor készült képekkel nagyra vállalkozni, csak meg szerettem volna osztani másokkal az előttünk heverő szépséget” -vallja az alkotó.

A tESTtájak című kiállítás 2014. január 7-ig tekinthető meg, a belépés ingyenes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik