Kultúra

Gömbsátorban elevenedik meg a történelem

24.hu
24.hu

2013. 12. 14. 10:47

A Nemzeti Múzeum rendhagyó időutazása először Esztergomban lesz látható, egy látványos gömbsátorban a Bazilika mellett.

A Magyar Nemzeti Múzeum országos vándorkiállítást indít Múzeum körút – évszázados élmények a virtuális gömbsátorban címmel. Első állomását Esztergomban, a Szent István téren szombaton délután négy órakor Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg.

A Bazilika tőszomszédságában december 14-től 17-ig lesz ingyenesen látogatható az ideiglenesen felállított gömbsátor. Az előtte álló 8 oszlop a Nemzeti Múzeum oszlopcsarnokát idézi.

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum, facebook

A projekt nem titkolt célja az MNM és filiáléinak minél szélesebb körű promotálása, valamint az, hogy az iskolás gyerekek kedvet kapjanak az MNM bármelyik múzeumának felkeresésére. A Múzeum ennek érdekében mindent elkövet, az EMMI pedig a szükséges támogatást biztosítja.

Az első állomás Esztergom, ahol a Várkápolna átadását ünnepelhetjük együtt a Szent István-év befejezéseként. Mivel az esztergomi várhegy központi szerepe Géza fejedelem idején bizonyosra vehető, mert Esztergomból indultak a követek a nevezetes quedlinburgi királytalálkozóra 973-ban, így Esztergom városa ettől az időponttól számítja történelmét.

Itt született Vajk, akit itt is kereszteltek István nevére, s aki itt is hunyt el. Esztergom szimbolikusan is jó indító helyszíne az MNM-időutazásnak. A Bazilika környékén tehát életre kel a történelem a karácsonyt megelőző napokban.

Az óriási félgömbbe lépve mindkét oldalon lépcső vezet egy fahíd-építményre, ahonnan letekintve a sátor szinte egész padlófelületét befedő, a látogatók talpa alá is vetített videomapping-bemutató (azaz egy 12 perces mozgóvetítés) látható. A látványterv Pintér Réka, a 12 perces animáció Széles Anna munkája. A sátor közepén óriásspirálon Széchényi Ferenc felajánlásának sorai olvashatóak, amellyel megalapította az első múzeumot Magyarországon.

A 12 perces film egyrészt megidézi és népszerűsíti Várkápolnát és annak freskóit, megelevenednek keletkezésének és létének történelmi századai; másrészt a videó-installáció segítségével történelmi utazást teszünk az MNM filiáléhálózatának intézményeiben is.

A videó bemutatóval a magyarok történelme is bejárható, a vértesszőlősi előemberleletektől indulva Esztergomban a római kortól a középkorig tartó évszázadokat idézik meg, majd Visegrádon Mátyás király kora és a kora középkor, Sárospatakon a reneszánsz kor és a Rákócziak ideje elevenedik meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.