Kultúra

Hétvégi programdömping Szentendrén

Hétvégi ajánlónkban szó lesz a színművészetisek Weöres-estjéről, családi napról balett órával, folk-estről és egy nyomokban karácsonyi hangulatot tartalmazó koncertről.

Összeszedtük a hétvégi szentendrei programokat, hogy az olvasóknak csak dönteni kelljen.

December 13. péntek

Piros Alma Álom – A negyedéves színészosztály előadása Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alklamából

December 13.-án, pénteken este 8 órától Szentendrén, a Városháza dísztermében lesz látható a Színművészeti Egyetem negyedéves osztályának vizsgaelőadása, melyet Weöres Sándor verseiből állított össze Hegedűs D. Géza osztályvezető tanár.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves színész osztálya: Bach Kata, Csapó Attila, Tóth Jankó, Tóth András, Mészáros Blanka, Janka Barnabás, Szabó Erika, Vecsei Miklós, ifj. Vidnyánszky Attila, Zoltán Áron, Zsigmond Emőke. Zongorán közreműködnek a zeneszerzők: Kovács Adrián, Lustyik Ákos, Mátyássy Szabolcs.

“Száz éve született Weöres Sándor. Hogy életművét birtokba vehessük – drámáit megfejtsük, verseihez közel jussunk, teoretikus műveit feldolgozzuk – évszázadok színházművészeinek, költőinek, nyelvészeinek, irodalomtörténészeinek, filozófusainak ad még rengeteg munkát.

Negyedéves színészhallgatóimmal Weöres Sándor költészetének korszakos, nagy műveit szólaltatjuk meg. Felmutatva, hogy az általa teremtett költői univerzum a magyar és az egyetemes irodalom csúcsteljesítménye. Ő egy interjúban azt mondta: arról nem érdemes verset írni, ami prózában is elmondható. Weöres Sándor költészete a magyar nyelv diadala.” – így ajánlja az estet Hegedűs D. Géza.

 

December 14. szombat

Családi nap a Dunaparti Művelődési Házban

Az érdeklődőket játékos foglalkozásokkal, bábelőadással, a művelődési ház csoportjainak nyílt óráival, beszélgetésekkel, gulyáslevessel és forró teával várják a szervezők 10 és 16 óra között.

A részletes program, termenként lebontva:

Balett terem:

9.30 – 10.30: ZÖLD MADÁR MESEKLUB A Babamama klub sok szeretettel vár Kovács Noémi mesés foglalkozására. A meseklub foglalkozásain minden alkalommal más- más, bábokkal eljátszott történet várja a 2-6 éves gyerekeket és az őket kísérő szülőket. A foglalkozást az aktuális meséhez kapcsolódó rövid kézműves program zárja.

10.30 – 11.30: a DIÓTÖRŐ BALETTISKOLA  játékos, nyílt foglalkozása. Az érdeklődő bepillantást nyerhet, és ha kedvet is érez rá, bekapcsolódhat a balett órába. Az órán mindenki kipróbálhatja az iskola növendékei segítségével a bemelegítő mozdulatokat, balett-technikai elemeket, nyújtásokat és a különböző karaktertáncokat.

Udvari terem

10.00 – 11.00: FILIBILI – népi játékok, karácsonyi dalok, mese. A Filibili népdalkör Farkas Annamária vezetésével örömmel vár kicsiket és nagyokat egy közös játékra, éneklésre.

11.00 – 16.00  BÜTYKÖLDE Adventi kézműves foglalkozások a DMH és a Nagycsaládosok Egyesülete szervezésében.

Kisterem

10.00 – 16.OO: SAKK KÖR Guba Miklós vezetésével. Logikai- és társasjátékok a szentendrei FELNŐTTMEGŐRZŐ jóvoltából.

Barlang

12.00-től szeretettel várnak mindenkit egy tál finom GULYÁSLEVESre. Fakanálnál a Szentendre Gyökerei Baráti Társaság.

13.00 – 14.00  BEUGRÓ  – A Szentendrei  Gyermekszínpad  és  Kreatív  Színházi Stúdió improvizációs játéka – emésztést segítő és további megemésztésre való helyzetgyakorlatok

14.00 – 15.00  NOSZTALGIA KLUB Anekdoták, történetek a Dunaparti Művelődési Ház múltjáról Vendégek: Perjéssy Barnabás, Aknay Ági, Göllner Judit

15.00 – 16.00 KUBAI SALSA a BAILAR TÁNCISKOLA jóvoltából

 

SZENTENDRE-DUNAKANYAR FOLK KARÁCSONY

Jubileumi gálaműsor és táncház szombaton 17 órától a Pest Megyei Könyvtár Színháztermében és aulájában.

A fellépők névsora igazán impozáns:

a 10 éves Dunazug együttes, a 39,99 éves Vujicsics együttes, Ökrös Csaba, ifj. Csoóri Sándor, Farkas Annamária, a 20 éves Filibili Népdalkör (Szentendre), Csutkababák énekegyüttes (Pomáz), Zöldsziget táncegyüttes (Szigetmonostor), Kerekes táncegyüttes (Pilisborosjenő), Művészeti Iskola szentendrei kamaracsoportja, a 30 éves Opanke szerb hagyományőrző táncegyüttes (Pomáz)

Program:

17.00   Aprók tánca a Dunazuggal. Táncot tanít: Jávor Csaba és Szente János

18.30   Ünnepi gálaműsor

20.00   Magyar és délszláv felnőtt táncház a fellépők közreműködésével

December 15. vasárnap

Három – akusztikus koncert a P’Art Moziban 20 órakor

A Három többnyire saját számokat játszik. Saját számaik leginkább saját magukra hasonlítanak és dalaikban helyenként fellelhetők saját vonások. A dalokat többnyire lányok ihlették, de akad olyan is, amit John Maynard Keynes, de az nem szerelmes dal. Nagy titkot árulunk el, de koncertjük végére még az is bizonyítást nyerhet, hogy Britney Spears magyar népzenei motívumokra építette pop-karrierjét. A három koncertjét azoknak ajánljuk, akik szeretik az akusztikus zenét, a szerelmet, és szeretnek nevetni. A koncert nyomokban meghitt hangulatú karácsonyváró dalokat is tartalmaz.

Felállás: György László (akusztikus gitár, ének),  Hídvégi Áron (akusztikus basszus gitár),  Bátor Bence (cajon)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik