Kultúra

Bízz a szerelemben!

Jól táplált, intelligens, tehetséges, gazdag és sikeres emberek úsznak a nyáltengerben.

Tipikus karácsonyi film, abban az értelemben, ahogyan az ilyentájt feléledő giccs-biznisz is tipikusan karácsonyi jelenség. Egyiknek sem az ünnep valós tartalmához van köze, hanem az utóbb köré rendeződött, gyomorfordító bolhapiachoz. Mindenki a szeretetről beszél, közben meg tombol az ízléstelenség és csilingel a kassza.

Van egy író-család (nem viccelek: papa, lánya, fia egytől-egyig páratlan tehetségek, s a film kilencven perce alatt éled újra vagy szökken szárba csodás karrierjük), amelyben mindenki valamilyen szerelmi betegségben szenved. Papa elvált feleségét várja vissza, bár a szomszédasszonnyal szakszerűen és rendszeresen összehozott légyottokkal azért karban tartja nemi életét. Az egyetemista lány tapasztalatszerzésben utazik (fűvel és fával), az őt ért szörnyű traumát (anyuci kilesése, midőn jelenlegi férjével csalta meg a korábbit) elfojtandó nem csak kerüli az érzelmi kötődést, de első megjelent könyvét is az ilyesfajta idejétmúlt dolgok lehetetlenségének szenteli. Mígnem rátalál a szerelem. A gimnazista fiú pedig félszegségét leküzdve meghódítja szíve kissé drogfüggő hölgyét. Nem árulom el, a mama végül visszatér-e a szerető otthonba, de a végén mindenki vagy nagyon nyájasan néz, vagy még könnyezik is.

Az említett otthon úgy ránézésre kb. 400 m², a tengerparton áll, lakói embertelen méretű batárokon furikáznak intellektuális életet élni. Mindenki állandóan az élettapasztalatok szükséges voltáról beszél, de még a befutott író is úgy képzeli, hogy az ilyesmire partikon tehet szert az ember. Műanyag minden: a karakterek, a gesztusok, a konfliktusok (már, ha egyáltalán annak lehet nevezni, hogy valakinek az addikciójáról beszélnek ill. egy más valaki meg súlyos rákbeteg), a szituációk. Egyedül Stephen King telefonhangja igazi: a jeles író személyesen biztosítja az ifjú írópalántát annak korszakos tehetségéről s jelenti be szerényen, hogy karrierjét egyengetni kívánja. Ahogyan már az az ilyen kifinomult társaságokban lenni szokott.

Egyébként pedig mindenki a tehetségről zeng ódákat ebben a tehetségtelen filmben.

TPP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik