Kultúra

Hidegen hagyja a cicidömping a médiahatóságot

Kálomista Gábor új filmje, a fedetlen kebleket tömegesen felvonultató Coming Out 12-es karikát kapott. A médiahatóság nem árulta el, hogy a mellek miért nem zavarták.

Az internetet is bejárta Kálomista Gábor új filmjének trailere, amelyben tömegesen látszanak meztelen keblek. A melleket sem az előzetesben, sem a filmben nem takarták ki, szabadon himbálózhatnak a maguk természetességében. Ez még önmagában nem lenne furcsa, az viszont igen, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Korhatár Bizottsága úgy döntött, hogy 12 éven felüliek is simán nézhetik a filmet – mellestül.

Mint ismert, a Médiatanács meglehetősen szigorú e tekintetben, nemrégiben az RTL Klubot 14,3 millió forintra bírságolták, mert szerintük az Éjjel-Nappal Budapest egyes műsorszámait 12 helyett 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni. A Médiatanács úgy vélte, több jelenet azért volt különösen problematikus, mert szereplőik maguk is kiskorúak voltak és az alkoholfogyasztás, a droghasználat, a trágár nyelvezet, szexuális utalások úgy jelentek meg benne, hogy azok a 16 év alattiak számára káros magatartásmintákat közvetíthettek.

De nemcsak a tévében jár vas-szigor a felnőtt tartalmakért. Az Isteni műszak című film előzetese például 16-os karikát kapott.

Az NMHH-tól azt szerettük volna megtudni, hogy milyen indoklással engedélyezték a cici-spottingot a 12 éves kisiskolásoknak. Az intézmény sajtóosztálya válaszában a mellekről egyáltalán nem ejtett szót.

“A fontos társadalmi kérdéseket feldolgozó film extrémitás és naturalizmus nélkül mutat be egy történetet, életszerű, esendő, egyszerű szituációkon keresztül. A Coming Out főszereplője Erik, a másságát nyíltan felvállaló és másságát egészen természetes módon kezelő rádiós műsorvezető. Identitása, karrierje, egzisztenciája mindaddig töretlen, amíg egy fatális „baleset” kapcsán 180 fokot fordul vele a világ és a nők, ill. egy nő irányába kezd el vonzódni. A főszereplő körül történt események hétköznapi módon vannak ábrázolva, nélkülöznek mindenfajta visszaélést a témával, normális párkapcsolati helyzeteket mutat be. A szexuális orientáció és ebben való elköteleződés kérdése vígjátéki elemekkel van megjelenítve, helyzetkomikumokkal van tarkítva” – írták válaszukban.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy kik döntöttek a 12-es karikáról, az NMHH ugyanakkor csak annyit írt nevek említése nélkül, hogy a “Korhatár Bizottság”.

Mivel a szervezet sem a döntés teljes, indoklással ellátott szövegét, sem a bizottság tagjainak névsorát nem küldte el, így közérdekű adatigénylés formájában is benyújtottuk kérdéseinket. Amint érkezik válasz rá, természetesen közöljük.

Az NMHH honlapján egyébként a 12-es karikás tartalomhoz a következőket írják:

“A műsorszámok megengedhető szexuális tartalmára vonatkozóan a médiaszolgáltatónak figyelemmel kell lennie arra, hogy a serdülők szexualitáshoz való viszonyát még számos ellentmondásos elképzelés, frusztráció, bizonytalanság és tapasztalatlanság jellemzi. A nemiséggel kapcsolatos beállítottsághoz még gyakran szorongás és negatív attitűdök kapcsolódnak. Nincsenek még felkészülve arra, hogy a szexualitás közvetlen vagy nyers megjelenésének hatására kialakuló feszültségeiket minden esetben megfelelően értelmezzék és kezeljék, ezért a szexualitás direkt ábrázolása – sem képileg, sem verbálisan – ennek a korosztálynak még semmiképpen nem ajánlott. Emellett a serdülés időszakára a nemi szerepek eltanulását elősegítő példaképek keresése a jellemző, aminek a média fontos forrásává válhat. Ezért különösen kerülendők többek között az olyan műsorszámok, amelyek a nemi szerepeket illetően negatív kliséket terjesztenek, torz magatartásmintákat közvetítenek, a partnerkapcsolatban nem az egyenrangúságot hirdetik, illetve társadalmilag elfogadottnak állítják be a csak szexuális célra létrejövő, érzelemmentes kapcsolatokat és a promiszkuitást.”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik