Kultúra

Szeretetposta és Mikulás Fesztivál Nagykarácsonyban

Mikulásgyár (Mikulásgyár)
Mikulásgyár (Mikulásgyár)

Betlehem és rénszarvas-simogató is várja a gyerekeket.

Megkezdődött a Mikulás Fesztivál advent első vasárnapján a Fejér megyei Nagykarácsonyban.

Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása előtt L. Simon László kormánybiztos, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke felidézte, hogy az elmúlt időszakban bizonytalanná vált a hosszú évek óta kiválóan működő Mikulásfalva jövője. Hozzátette: a rendezvénysorozatot működtető nonprofit kft. új vezetése és az önkormányzat együttműködése biztosíthatja, hogy “a szép hagyomány újult erővel még nagyobb közönséget lesz képes a településre vonzani”.

L. Simon László elmondta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap 5 millió forinttal támogatja a rendezvényt. Reményét fejezte ki, hogy 2014-től egy még több látogatót vonzó, az ország egészét elérő fesztivál kerekedik ki a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó programokból.

Szeretetposta

Molnár Róbert, a Magyar Posta Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy 25 éve próbálnak az év végi ünnepek közeledtével pluszt hozzátenni a Nagykarácsonyon keresztül feladott küldeményekhez, képeslapokhoz. A Szeretetpostán advent minden hetében más-más bélyegzőkép lesz használatban a Karácsonyi posta feliratú levelek és képeslapok esetében – tette hozzá.

Jelezte, hogy idei karácsonyi bélyegük különleges technikával készült és öntapadós. Baticz Barnabás grafikusművész alkotásai a karácsonyi hangulatot igyekeznek megidézni mézeskaláccsal, fenyőfadísszel, gyertyalánggal és karácsonyfával.

Az MTI kérdésére a vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a karácsonyi küldemények száma évről évre csökken, tavaly 40-50 ezer darabot dolgozott fel a nagykarácsonyi Szeretetposta.

A beszédek után kezdetét vette az ünnepi bélyegzés, az első képeslapokból többek között a bélyeg- és a postamúzeum részesül. A karácsonyi hangulatról a helyi Vörösmarty Általános Iskola tanulói gondoskodtak előadásukkal, majd a Mikulás szaloncukorral ajándékozta meg a gyerekeket és a többi résztvevőt.

Programok

Nagykarácsonyban az immár hagyományos programok – Mikulásház, Jóság kútja, rénszarvas-simogató, ugrálda, népi játszóház – mellett adventi vásár, valamint a december 22-ig látogatható, egész alakos bábokat felvonultató betlehem és a megyék karácsonyfája is várja a gyerekeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik