Kultúra

Adventre készül Székesfehérvár

advent(1)(960x640).jpg (advent, )
advent(1)(960x640).jpg (advent, )

Színes műsorokkal várják az ünnepelni vágyókat.

Az első adventi hétvégével megkezdődik az a különlegesen szép időszak, amellyel a karácsonyra készülődik az emberiség. Ezek a napok megérintik az emberek szívét, lelkét. Ehhez a meghitt hangulathoz kíván hozzájárulni az ünnepi műsorokkal a Székesfehérvári Egyházmegye, valamint a város Önkormányzata. Az események több helyen is zajlanak, többek között a Püspöki Palota udvarán és a Belvárosban.

Adventi hangulat a Belvárosban

Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a Székesfehérvári Egyházmegyének, hogy az Önkormányzat kiemelt partnere advent idején is. A polgármester elmondta: Sokan jönnek a belvárosba ebben az időszakban és keresik a rendezvényeket, melyek segítenek a családoknak lélekben is felkészülni a karácsonyra. Idén éppen ezért advent idején még több programot szerveznek és próbálják a megújult belváros lehetőségeit is kihasználni. Azaz „belakni” a tereinket és több helyszínen, tematizálva szervezik a minden korosztályt megszólító rendezvényeket. A legfontosabb változás, hogy nemcsak a Városház téren, hanem végig a Fő utcán és a Magyar Király Szálló előtti téren is lesznek események, valamint a belvárosi intézményekben is várják adventi programokkal az érdeklődőket. Érdekesség, hogy 52 különböző óvodai és iskolai csoport szerepel majd és mintegy 1500 fiatal lép színpadra karácsonyig.

Vasárnap gyertyagyújtás

Szombaton 16 órakor az Adventi Udvarban kerül sor az első gyertyagyújtásra, a Vörösmarty Színházban pedig 17.30 órakor, az Újszövetség Maraton előtt gyújtják meg az első gyertyát az adventi koszorún. Közösen készülnek a karácsony előtti utolsó ünnepi programra is, december 22-én, vasárnap Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester közösen mond köszöntőt a Városház téren, majd együtt gyújtják meg az adventi koszorún a negyedik gyertyát.

További adventi programok

A Városi Képtár (Székesfehérvár, Oskola u. 10.) adventi koncertekkel várja az érdeklődőket a Freskós Teremben vasárnaponként 15.30-tól 16.30-ig.

Részletes program:

december 1.
Stringers vonósnégyes
Mezei Adrienn – I. hegedű
Hartyáni Ágnes – II. hegedű
Bergerné Szőnyi Anna – brácsa
Fóris Gergő – cselló

december 8.
Mits Márton – Világslágerek szaxofonon

december 15.
Hermann László Népzenei Műhely – Ének a teremtőhöz
Bobory Zoltán – vers
Vakler Anna – ének
Cserta Balázs fúvós hangszerek
Varró János – pengetős hangszerek

december 22.
Alba Regina Trio
Szilágyi Zsuzsa – fuvola
Sziklási Szilvia – hegedű
Kovács Éva Mária – zongora

Hetedhét együtt-játék advent idején

A székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum advent idején különösen fontosnak tartja az együtt játszás élményét, a szeretteinkkel együtt töltött időt. Szülők és gyerekek, nagyszülők és unokák, párok és egyedülállók, testvérek és barátok felfedezhetik a múzeum kincseit – s köztük a legnagyobbat, a jó játék örömét.

Adventi Meseház
December 22-ig minden vasárnap 10 és 18 óra között vár mindenkit a Hetedhét Játékmúzeum! A program kedvezményes múzeumi belépővel látogatható.

A Pelikán Galéria ünnepi programja

Téli Tárlat és Vásár 2013: A Székesfehérvári Művészek Társaságának nyílik kiállítása, ami december 20-áig tekinthető meg, keddtől péntekig, 10-től 18 óráig. A kiállítás látogatása ingyenes!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik