Kultúra

45 éve lett város Siófok

Siofok(210x140)(1).jpg (Siófok)
Siofok(210x140)(1).jpg (Siófok)

Ma adják át a település első villájának és egyben legszebb épületének számító, megújult Thanhoffer-villát is.

Az egykori villatulajdonos Thanhoffer Lajos orvosprofesszor – Glatz Henrik fürdőépítő munkásságát kiegészítve – egyfajta példamutatásnak is szánta az ingatlan felépítését,l arra ösztönözve ezzel a Siófokra járó nagypolgárságot, hogy hasonló épületekkel ékesítsék a Balaton-partot.

Az 1890-es évek legvégén épült villa érdekessége, hogy 1919. augusztusa és novembere között Horthy Miklós siófoki főhadiszállásaként szolgált. A helyi védettséget élvező épület az elmúlt évtizedben főiskolai könyvtárként működött, állapota azonban rendkívül megromlott, így műemléki igényű felújításon esett át.

Somogyország Kincse

Az önkormányzat által finanszírozott, mintegy 400 millió forintba kerülő külső-belső felújítást követően az ingatlan vendégházként működik majd. A villa elnyerte a megyétől a Somogyország Kincse díjat, amelyet Witzmann Mihály, a megyei közgyűlés elnöke ad át.

Varga Imre világhírű szobrászművész, Siófok szülötte és első díszpolgára 90. születésnapjának megünneplése is a pénteki programsorozat része lesz. Az alkotót Siófok vezetése mellett barátai és a Siófoki Alkotók Körének tagjai köszöntik majd a Thanhoffer-villában. Ezt követően a Kálmán Imre Kulturális Központban a művész kisplasztikáiból nyílik kiállítás, amelyen Glatz Ferenc akadémikus mond beszédet.

Fotó:H. Szabó Sándor/MTI

Kitüntetéseket adnak át

A 45. városnapi ünnepség a kulturális központ színháztermében folytatódik, ahol számos kitüntetést adnak át, köztük a jubileumi esztendő alkalmából létrehozott, “A 45 éves városért, a 150 éves fürdőért” elismerést. Ezután a résztvevők a Fő térre vonulnak, ahol hagyományosan ekkor kapcsolják fel a karácsonyi díszkivilágítást és meggyújtják a városi adventi koszorú első gyertyáját.

Jótékonysági vásár is lesz

Az ünnepségen a Fortissimo Jazz Orchestra lép fel, a Kilitiért Egyesület pedig forralt borral és teával kínálja a vendégeket. A programsorozat részeként egész napos jótékonysági vásárt is rendeznek a főtéren, a bevétel felét a Rákellenes Liga siófoki szervezetének ajánlják fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik