Kultúra
Vidnyanszky-Eperjessel(960x640)(1).jpg (Vidnyánszky Attila, Eperjes Károly )

Gorkij-drámát állít színpadra Eperjes Károly

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 11. 28. 16:46

A színművésznek ez az első rendezése a Petőfi Színházban, a darabot pénteken mutatják be.

Gorkij Éjjeli menedékhely című drámáját állítja színpadra Veszprémben Eperjes Károly; a színművésznek ez az első rendezése a Petőfi Színházban, a darabot pénteken mutatják be.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész az MTI-nek azt mondta: azért most rendez darabot, mert most jött el az ideje, eléggé ismerik már egymást a társulattal és a helyzet is megérett rá.

A Kolontáron bekövetkezett vörösiszap-katasztrófáról szerettek volna darabot íratni a színháznak, több írót megkerestek, Szakonyi Károly pedig el is kezdte a munkát, ám az író végül úgy vélte, annyira dokumentum ízű a munka, hogy nem szívesen adná ki a kezéből – idézte fel Eperjes Károly.

Hozzátette: az író javasolta neki, hogy rendezze meg Gorkij Éjjeli menedékhelyét, “annak a lelki, szellemi mélysége ugyanaz, ugyanúgy a felelősségről és felelőtlenségről” szól. “Ez engem fölbátorított. Ezt a darabot már az első évben, amikor Bujtor Istvánnal Veszprémbe jöttünk, szerettem volna megrendezni, de akkor nem kellően ismertem a társulatot” – fogalmazott a színművész.

Rendezői szándékáról azt mondta: a Gorkij-műben nem lesz utalás, áthallás a vörösiszap-katasztrófára, mert “annyira egyetemes ez a mű, hogy nem szerettem volna direkt izengetni vele. Aki kiérti belőle, rendben, aki nem, az fájdalom”.

Megjegyezte: Taub János és Anatolij Vasziljev nagy hatást gyakoroltak rá, a rendezésben leginkább az ő módszereiket követi a formakialításban és a szituációk elemzésében is. Kiemelte: ragaszkodik az eredeti darabhoz, az autentikusság érdekében Kozma Andrással – aki anyanyelvi szinten beszél oroszul is – újra lefordítatták a Gorkij-darab 1903-as kiadását. Az újrafordítás miatt kissé változik a szöveg, ezek lényegi, finom változások – tette hozzá.

Hálás vagyok a társulatnak, hogy igyekeztek alkotótársaim lenni, “ami nekem nagy örömet szerzett” – jegyezte meg Eperjes Károly.

A Veszprémi Petőfi Színház péntek este mutatja be a darabot, melynek díszletét Székely László, jelmezét Jánoskúti Márta készítette.

Mihail Ivanov Kosztiljovot Kőrösi Csaba, Vaszilisza Karpovnát, a feleségét Csarnóy Zsuzsanna, Natasát, Vaszilisza húgát Trokán Anna Junior Prima-díjas, a Bárót Oberfrank Pál, a színház igazgatója alakítja, míg Luka, a vándor megformálója Reviczky Gábor lesz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.