Kultúra

Mozambiki fotóművész tárlata Gárdonyban

otp-fenykepezogep(2)(960x640).jpg (otp, fényképezőgép, )
otp-fenykepezogep(2)(960x640).jpg (otp, fényképezőgép, )

November 18-tól a Városi Könyvtárban fotókiállítás nyílt Ismael Miquidade mozambiki fotóművész munkáiból.

A legtöbb intézményben, ahol dolgozott, ő volt az egyetlen fényképész, így munkája során hatalmas fényképgyűjteményt hozott létre szülőföldjének társadalmáról, kulturális sokszínűségéről.

Ismael Miquidade 2003 óta fényképész, ekkor végezte el a mozambiki Nemzeti Fotóarchívum fekete-fehér fotóművészeti képzését. Mozambik déli részén született, de édesapja foglalkozása miatt, aki bankhivatalnok volt, az északi rész különböző megyéiben nőtt fel.

Azt vallja, hogy ez a gyermekkori vándorlás az egyik oka annak, hogy a fotográfia, valamint az emberek és helyek különbözősége iránt elkezdett érdeklődni. 2004-be szerepelt először az írott sajtóban, politikai, gazdasági és szociokulturális újságokban és folyóiratokban jelentek meg képei. A legtöbb intézményben, ahol dolgozott, ő volt az egyetlen fényképész, így munkája során hatalmas fényképgyűjteményt hozott létre szülőföldjének társadalmáról, kulturális sokszínűségéről. Ennek köszönhetően sok képe találha tó meg a Mozambikban kiadott könyvekben.

2008-ban és 2009-ben az Olasz Együttműködési Szervezet és az Igazságügyi Minisztérium égisze alatt egy szociális projektben vett részt: fegyencek egy  segítettek, hogy újra beilleszkedhessenek a társadalomba. Dokumentumfotó-sorozatban örökítette meg a különböző (alap- és középfokú) oktatási és kulturális tevékenységeket (tánc, színház, költészet, szobrászat, zene), amelyeken a rabok részt vettek, emellett két fényképész-tanfolyamot is tartott nekik. E munka kapcsán két kiállítás született: Művészet és Mesterség (Arte e Ofício), valamint Anamawenchiwa címmel. Ez utóbbi makua nyelven annyit tesz: azok, akik új erőre kapnak.

2011-ben két litván városban, Vilniusban és Kaunasban állították ki Mozambik: emberek és arcképek című sorozatát, amely az ország vidéki lakosainak a mindennapjait örökíti meg: a túlélésért való küzdelmet, a gye rmekek taníttatásának lehetetlenségét és a reményt egy jobb jöv őért. 2009 óta Kölnben él, ahol fotóriporterként, dokumentum- és reklámfotósként tevékenykedik. Az idei Migration, Stories of a Journey (Kivándorlás: egy utazás történetei) című pályázaton való részvételéért elismerő oklevelet kapott, ezért a képei a verseny zárásaként Londonban rendezett kiállításon is szerepeltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik