Kultúra

Elhunyt Kovács Tibor

gyertya (gyertya, megemlékezés, )
gyertya (gyertya, megemlékezés, )

A Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatóját kedden, 73 éves korában érte a halál - közölte az intézmény.

Kovács Tibor 1940. február 10-én született Kalocsán. Az ELTE-n 1963-ban régészként és történelemtanárként diplomázott, majd pályafutását a Magyar Nemzeti Múzeumban kezdte. Egyetemi doktorátust 1966-ban szerzett. 1975-től a Kulturális és Művelődési Minisztériumban tevékenykedett, 1977-1981 között a múzeumi osztály vezetőjeként. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettesi posztját 1981-től töltötte be, majd 1999-től 2010-es nyugdíjazásáig főigazgatóként irányította az intézményt.

Fotó: MTI

Számos nemzetközi és magyar kiállítás rendezése, illetve társrendezése mellett főigazgatósága alatt zajlott a Magyar Nemzeti Múzeum átfogó rekonstrukciója.

Tudományos kutatatóként a Kárpát-medence bronzkori és kora vaskori történetével foglalkozott, számos ásatása közül kiemelhető a tiszafüredi bronzkori temetők és a fehérvárcsurgói kora vaskori halomsírok feltárása. Csaknem kétszáz publikációja között legismertebb a több nyelven megjelent Bronzkor Magyarországon című összefoglaló munka.

Tudományszervezői munkásságát régészeti szakfolyóirat, valamint tudományos kiadványsorozatok útjára bocsátása és szerkesztői feladatainak ellátása jelzi. Az ELTE-n régészeti és muzeológiai tárgyú előadásokat tartott, valamint elnöke, majd tiszteletbeli elnöke volt a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulatnak.

Munkásságát több szakmai díj mellett a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el. A kutatót a Magyar Nemzeti Múzeum saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik