Kultúra

A “titkosíró” párbajhős – Gárdonyi-kiállítás nyílik a Móra-múzeumban

A láthatatlan ember arcai a Móra Ferenc Múzeumban.

Gárdonyi Géza életének „titkos” oldalát is bemutatja a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása. „A láthatatlan ember arcai” című tárlaton többek között kiderül, miért párbajozott többször is az író Szegeden töltött évei alatt, illetve milyen titkosírással vezette naplóit.

Gárdonyi Géza fiatal újságíróként három évig dolgozott Szegeden. Ez idő alatt több alkalommal is párbajozott: írásai miatt kellett karddal megvédenie becsületét a békés, nyugodt természetű írónak. Az összecsapásokon csak első vérig küzdöttek, a párbajozást azonban ekkor már büntették, így Gárdonyi kétszer is börtönbe került. A párbajok mellett Dankó Pistával kötött szoros barátságát is megismerhetik az érdeklődők a Móra-múzeumban.


fotó: Móra Ferenc Múzeum

A legendás író kultikussá vált regényeit – az Egri csillagokat, az Isten rabjait, a Láthatatlan embert és az Ida regényét- újszerű, formabontó módon mutatják be a tárlat rendezői. Kiállítják többek között az Egri csillagok kéziratának lapjait és a vár ceruzával készült alaprajzát, valamint azt az asztalt, melyen a kultikus alkotás született. Az Isten rabjai első kiadásának egy különleges példányát is böngészhetik a tárlat látogatói. A könyv oldalait Gárdonyi saját kezűleg, tollal javította ki- később ezek alapján a javítások alapján jelentették meg a második kiadást.

Gárdonyi saját titkosírást fejlesztett ki az 1900-as évek elején: ebben a formában vezette naplóit és különböző noteszeit. A családban tréfásan „tibetűknek” nevezték az írást, melyet jóval halála után, az 1960-as években tudtak csak megfejteni. A tárlat több eredeti, ezzel a rendkívül bonyolult titkosírással készült jegyzetet és dokumentumot is bemutat.

A gyermekeket egyenruha- és fegyvermásolatokkal várják: a lelkes csemeték török és magyar vitézzé válhatnak a kiállítás falai között. A nagyobbak „egri csillagos” Honfoglalót játszhatnak, majd a titkosírás rejtélyének nyomába eredhetnek. A kiállításon a játékos elemek mellett az író több személyes tárgyát –többek között írógépét, pipáját, pecsétnyomóját, vándorbotját- is bemutatják. A tárlatot november 22-étől láthatják az érdeklődők..

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik