Kultúra

Vántus István Kortárszenei Napok kezdődnek

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 11. 19. 17:40

Negyvenhárom zeneszerző több mint félszáz műve hangzik el, köztük négy ősbemutatóként a november 25-én kezdődő Vántus István Kortárszenei Napokon Szegeden.

A Vántus István Kortárszenei Napok kezdéseként a hagyományos zeneszerző-közönségtalálkozó vendége Vajda János lesz, akinek műveiből a beszélgetés közben CD-ről és DVD-ről hallhat-láthat részleteket a közönség. A hétfői kamaraest az ő egyik művével kezdődik.


fotó: sajtolista.hu

Kocsár Miklóst, a Vántus István Társaság tiszteletbeli elnökét kedden szerzői est köszönti, amelyen hegedűre írt Ballata-jának bemutatóját Szecsődi Ferenc játssza.

Szerdán Réti Attila és vendégei lépnek az esti koncerteknek otthont adó Fricsay-terem színpadára. Az itt rendezett csütörtöki záróhangversenyen pedig hangsúlyos szerepet kapnak a fiatal zeneszerzők, akik közül többen Szegedről indulva váltak nemzetközileg is ismertté, mint Tornyai Péter.

A Somogyi-könyvtárban előadással egybekötött hangversenyt hallhat a közönség Kósa György életművéből, amelyen nemcsak közreműködik, hanem édesapjára emlékezik is Kósa Gábor zeneszerző, ütőhangszeres művész.

A fesztiválon ezúttal is bemutatkoznak a csongrádi megyeszékhely zenepedagógiai intézményei. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatói játszanak a Vántus-műből vett Inventio poetica című műsorban. A Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola Hangcsoportok címmel vonultatja föl kortárs zenében jártas diákjait. Bemutatkozik az egyetem ének-zene tanszéke, valamint Törpék és óriások – Szegedszülötte, Durkó Zsolt művéből vett – címmel a legkisebbek, a zeneiskolások adnak számot a ma és a közelmúlt zenéjében való jártasságukról.

Vántus István 1953 és 1955 között Debrecenben, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult. A következő hat évben Szegeden volt zenetanár, majd a Zeneművészeti Főiskola szegedi tagozatának főiskolai tanára lett. Két operát, több zenekari darabot, kantátát, dalt és kórusművet írt. Hangcsoportok című kórusművének debreceni ősbemutatóján érte a halál 1992. július 9-én.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.