Kultúra

Új repüléstörténeti kiállítás nyílik szombaton

repüléstörténet (kiállítás, )
repüléstörténet (kiállítás, )

Az Osztrák-Magyar Monarchia szárazföldi hadereje és légjáró csapatai címmel nyílik egy új repüléstörténeti vándorkiállítás november 23-án, szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

Maroshegy képviselőjeként hosszú évek óta részt veszek a Vásárhelyi úti Repülős és Ejtőernyős Emlékműnél rendezett tiszteletadásokon, koszorúzásokon. Székely János Jenő szobrászművész 1994-ben felavatott művének felújítása időszerű volt, örülök, hogy ismét eredeti szépségében emlékeztet a repülés áldozataira. A városvezetés nagy álma, amelynek megvalósításán szintén szívesen munkálkodom, egy ipartörténeti múzeum, amelyben bemutathatnánk az Ikarus és egyéb fontos ipari létesítmények, valamint a néhai repülőgyár történetét is – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester.

Fotó: ÖKK Fehérvár

„Az Osztrák-Magyar Monarchia szárazföldi hadereje és légjáró csapatai” című kiállítást Hermann Róbert főtanácsos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos-helyettese nyitja meg november 23-án, szombaton 11.00 órakor a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. Brájer Éva elmondta: a monarchia korszakának végét idéző hadtörténeti vándorkiállítást néhány hétig lehet megtekinteni, majd a tárlatot a tervek szerint bemutatják a székesfehérvári középiskolákban is.

Emléktáblát avatnak Hehs Ákos tiszteletére

A megnyitó után 11.30 órakor Hehs Ákos mérnök őrnagy, gépészmérnök, pilóta, a magyar repülőgép- és ejtőernyő-tervezés kiemelkedő képviselője tiszteletére avatunk emléktáblát a repülős emlékműnél, ahol koszorúzásra is sor kerül. Hehs Ákos Aradon született.

Magyarországra történt áttelepülését követően a Ludovika Akadémián, illetve a Műegyetemen tanult. Gépész- és légügyi mérnöki oklevelet szerzett, a második világháború idején a légierőben szolgált, majd 1945 után az Egyesül Államokba menekült. Hehs 1929 októberétől a székesfehérvári repülőgépjavító üzemben dolgozott. Ezt megelőzően Szegeden élt, ahol pilótaképzést kapott. Hozzá tartozott a repülőtereken használt ejtőernyők rendszeres ellenőrzése és javítása. Így alkalma nyílt arra, hogy tanulmányozza az olasz és német ejtőernyőket, összehasonlítsa előállítási technológiájukat. A sóstói bázison fejlesztette ki az első, 1939-ben rendszeresített magyar katonai ejtőernyőt. Hehs nevéhez az ejtőernyőn kívül több más találmány is fűződik. Ő volt például a berlini olimpián bemutatott világrekorder vitorlázó repülőgép tervezője, építője és berepülő pilótája is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik