Kultúra

Kerényi Imre egy lajhár szorításában

Ahogy a megnyitóbeszédben elhangzott, egy „destruktív nemzeti paintművész” kiállításán vagyunk. Hogy az milyen? Lássuk!

Kovács Orsi kiállítása ez, akit a legtöbben csak Tinemezeketarobotokatkeresitek Orsiként ismernek, ugyanis a tumblr nevű mikroblogon alkot, rajzolgat. De most kitört az online térből és három héten keresztül bárki megnézheti a Gólyában, hogy mi Szijjártó Péter új frizurájának igazi titka, vagy hogy a művésznő számára mi a kétharmad. Képeiből jelképes örökbefogadás után nyílt kiállítás.

Pixelekben mutat görbe tükröt a NER elé

Milyenek ezek a képek? Kicsit olyan az egész, mintha a filozófus-publicista Tamás Gáspár Miklóst olvasnánk, csak Orsi fiatalabb és csinosabb, valamint ő rajzol. De van itt még egy különbség: amíg TGM többszörösen összetett grammatikai feladványokat tákol össze, addig Orsi szarkazmusba mártott képekkel csal mosolyt arcunkra. Kényszeredett mosoly ez, de nem Orsi, hanem az őt is megihlető közállapotok miatt. Ő csak így reagál a minket körülvevő politikára.


Középen, a művésznő
Fotó: Kummer János

Sokan, de nem elegen?

Miközben már vagy harmadjára indulok útnak, hogy megnézzem a képeket, próbálok mindig közelebb hajolni a bámészkodókhoz, hogy megtudjam, ők mit gondolnak a pixel-remekekről. „Dühít a Nemzeti Együttműködés Rendszere, de amikor megnézem Orsi képeit, kicsit könnyebb lesz” – foglalata össze egyikük a kiállítást. „De azért jó, hogy egy kis magánélet, egy kis kultúra is van a politika mellett” – tette hozzá egy másik látogató, utalva arra, hogy azért volt panelbelső, Cseh Tamás, és Trabant zenekar is a képek között.

„–Nem vagyunk annyian, mint a Békemeneten.”

„–De azért többen, mint egy külvárosi CBA-ban!”

Zajlott le egy beszélgetés a hátam mögött, miközben épp Hajdu János TEK főigazgató egyik melankolikus képét néztem, amint vigasztalni próbálja egy mackó. Itt kötöttek rá a tematikára a szervezők úgy, hogy bejelentették: amíg a TEK ki nem jön, kezdődjön a mulatság, zene, tánc. Kezdődött is, miközben én Kovács Orsit kérdeztem a képeiről.

Lajhár, medúza, mackó

Nem mehettem el szó nélkül amellett, hogy jól látszik, vannak kedvenc paint-típusok, mint Lázár, Szijjártó vagy Kerényi, Orsi erre pironkodva csak annyit mondott, hogy ő senkit nem akar elhanyagolni, de akik ennyire uralják a közvéleményt, mint ők, azokat meg kell festeni.

A kiállítás előtt felvetődött, hogy szívesen meghívnák Kerényi Imrét is a megnyitóra, sikerült is kideríteni az elérhetőségét, de aztán a szervezők arra jutottak, jobb nem húzgálni az oroszlán bajszát.

A képeiről Orsi elmondta, természetesen van személyes kedvence, amiben kicsit benne van ő maga is, meg hát hat órája van ebben a képben, míg például „A lázárjeti jézus a szeretet erejével próbál hatni az ellene pert indító Csányi Sándorra” című alkotás mindösszesen húsz perc volt. „Többet nem érdemelt” – magyarázta.

És hogy miért központi elem a közélet szereplői mellett a mackó, a medúza és a lajhár? „Mert annyira cukik, a lajhár pedig különösen az, nem?” De! Továbbá fel is dobják a képeket, a mackótól még Lázár János is megenyhül, Hajdu János sem annyira búskomor, ha van egy medve mellette, és nincs az a medúza, amelyik ne lenne szerelmes Szijjártó Péterbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik