Kultúra

A koraszülöttek világnapjának rendezvényei Szegeden

koraszülött (koraszülött, )
koraszülött (koraszülött, )

Egésznapos rendezvénnyel hívja fel a figyelmet a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány a koraszülöttek világnapjára szombaton.

Az eseményen a gyermekek egészséges testi és lelki fejlődését szolgáló előadások, szakemberek várják az érdeklődőket, a gyerekek pedig játszóházban szórakozhatnak. Az összegzés szerint Magyarországon minden 9. gyermek koraszülött, vagyis valamilyen ok miatt a 37. terhességi hét előtt vagy 2,5 kilogrammnál kisebb súllyal születik.

Magyarországon területi felosztásban 9 alapítvány végzi az életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentését. Közülük a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány 1992 óta – az ország egyik legnagyobb területét lefedve – Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében ment. Évi mentési számuk igen magas, átlagosan 1250 eset, ami a húsz éves működés alatt több mint 20 ezer gyermekéletet jelent. Az alapítvány közhasznú civil szervezetként végzi tevékenységét, átlagosan napi 3-4 riasztása van, rohamkocsija több mint 45 kilométert tesz meg évente. A mentett gyermekek 52 százaléka koraszülött, 48 százaléka normál súlyú, életveszélyben lévő újszülött például fejlődési rendellenesség miatt.

Az állami költségvetésből kapott támogatás a működési költségeknek csak egy részét fedezi, ezért a szolgálatnak évente több tízmillió forintot kell összegyűjtenie adományokból ahhoz, hogy a mentés zavartalan legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik