Kultúra
Kepregeny(960x640)(1).jpg (Képregény)

Újra lesz Szegedi Képregényfesztivál

24.hu
24.hu

2013. 11. 08. 17:42

Új partnerek, műfajok és helyszínek gazdagítják az idei szegedi képregényfesztivál programkínálatát.

A jövő évi kettős Móra-évforduló kapcsán idézzük föl a sokoldalú író, könyvtáros és muzeológus alakját: 2014 Móra Ferenc születésének 135., halálának 80. esztendeje. A Somogyi-könyvtár, amelynek a „soktudományú ember” is igazgatója volt, az 5. Szegedi Képregényfesztivál rendezőjeként, a Móra Ferenc Múzeummal közösen állítja a figyelem középpontjába az író műveit.

Ihletadó mesefigurák

Móra Ferenc szivarozó figurája néz ránk a képregényfesztivál plakátjáról, körülötte híres mesefigurái: Csilicsali Csalavári Csalavér, az aranyszőrű bárány, a megverselt cinege és cipője, s a kincskereső ködmönbe bújt Gergő.
A könyvtár honlapjáról is elérhető A „másik” Móra Ferenc című Facebook-oldal, valamint a múzeum Mórától – Móráról című összeállítása, amelyek a fesztiválra meghívott alkotóknak ötleteket adhatnak az író és alakjai ihlette képregények készítéséhez.

A gyerekeknek ugyancsak Móra-mesékhez kapcsolódó rejtvények, vidám játékok kínálnak tartalmas szórakozást.
Móra-adaptációkkal a könyvkiadók képregényfesztiválon bemutatott újdonságainak lapjain is találkozhatunk.

Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Csülök – képregények klasszikusai

A képregényfesztivál alkalmi „nagykiállítását” „Képet öltött” irodalom – Rejtő Jenő híres figurái képregényeken címmel a rendezvény előtti napon, november 15-én, pénteken 18 órakor nyitja meg Kiss Ferenc, képregényszerető, -gyűjtő, -forgatókönyvíró, -kutató, a Színes képregénymúzeum sorozat szerkesztője.

Rejtó Jenő (P. Howard) legendás regényalakjait elsőként Korcsmáros Pál öntötte karakteres képregény-figurákba a Füles rejtvényújság hasábjain.

Mellette olyan híres rajzolókat is megihlettek a történetek, mint Zórád Ernő, Fazekas Attila, M. Halasi Éva, Gugi Sándor vagy Endrődi István.

Az utóbbi években feléledő magyar képregénykiadás jelesei nem feledkeztek el a legenda életben tartásáról, sőt, felfrissítéséről. A Képes Kiadó új köntösben adja közre a régi Korcsmáros-füzeteket, amelyeknek fekete-fehér, tussal rajzolt kockáit Garisa Herman Zsolt és Varga „Zerge” Zoltán dolgozta át.

A Nemzet Színészei – portrékarikatúrák

Ugyancsak a képregényfesztivál fölvezető napján, november 15-én, pénteken 17.30 órakor nyílik „Kovzsi”, azaz Kovács Zsigmond portrékarikatúra-kiállítása, amelynek rajzai a Nemzet Színészeit mutatják be – a műfaj sajátosságai szerint.
A tárlatot megnyitja Pilcz Roland képregényrajzoló, a Kalyber Joe képregénysorozat alkotója. Közreműködik a Peter & Pan duó.

A halhatatlan légiós, Persepolis: filmek a Belvárosi moziban

A Belvárosi Mozi is csatlakozott az 5. Szegedi Képregényfesztivál rendezvényeihez. A Rejtő-képregénykiállítás kapcsán vetítik A halhatatlan légiós, akit csak péhovárdnak hívtak című filmet (november 15., péntek 18.15 óra).

A képregény műfajával rokon a Persepolis című színes és fekete-fehér, feliratos, francia–amerikai animációs film is, amely november 16-án, szombaton, 18.15 órakor kezdődik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.