Kultúra

Olvasás és lélek

24.hu
24.hu

2013. 11. 04. 10:38

Az esztergomi városi könyvtár hétfői vendége Tari Annamária pszichológus, pszichoterapeuta lesz.

Tari Annamária arról fog beszélni, miképp juthat az ember az olvasás által olyan emberi képességek birtokába, amelyek megkönnyítik a világba való aktív beilleszkedést.

„Nehézfiúkkal” kezdte

Tari Annamária tizenöt éves korában döntötte el, hogy pszichológus lesz. Egyik gimnáziumi tanára azt kérdezte az órán, hogy „ki tudja, mit jelent a pszichoanalízis?” Annamária akkor határozta el, hogy ezzel a tudománnyal kell foglalkoznia.

Első diplomáját gyógypedagógusként szerezte, és a főiskola utolsó évében már felvételizett az ELTE-re, pszichológia szakra. A két diploma és a gyógypedagógusi előélet kimondottan hasznos volt a pályája során. Eleinte nehezen kezelhető gyerekekkel foglalkozott egy fiúnevelő otthonban, aztán intézetből kikerült gyerekek utógondozásával folytatta, majd öt évig volt fiatalkorú bűnelkövetők hivatásos pártfogó-felügyelője Kőbányán.

Ezután képezte át magát klinikai szakpszichológussá, de mai napig rengeteget profitál azokból a tapasztalatokból, melyeket a nehezen kezelhető fiatalokkal való munkája során szerzett.

A kórházi gyakorlat mellett folytatta szakmai képzését, megszerezte a pszichoterapeuta és pszichoanalitikus címet.

„Ha vannak kérdéseid, amiket sosem mertél kimondani”

A médiaszereplést a kilencvenes évek második felében kezdte, először az MTV Repeta című, délutáni, középiskolás korosztálynak szóló magazinműsorába hívták rendszeresen tanácsot adni. Legtöbben az RTL Klub Reggeli című műsorából vagy a Viva zenei csatorna Intim szféra című műsorából ismerhetik; szerepelt a Magyar Rádió, a Klubrádió és a Radiocafé adásaiban is.

2003-ban jelent meg első könyve Intim szféra címmel, mely a 17-25 éves korosztály problematikájával foglalkozik, mely a hasonló című tévéműsor anyagából válogat.

„Az Intim szféra könyv gondolata nem sokkal a VIVA Televízión futó műsor befejezése előtt fogalmazódott meg bennem, mert a kapott levelek és visszajelzések egyértelműen mutatták, hogy a pszichológiai problémák és kérdések egyre fontosabbak mindenkinek. Egy olvasmányos, de klinikai szempontból korrekt és használható információkat tartalmazó, ismeretterjesztő könyvet szerettem volna létrehozni, megtartva a műsorban megismert stílust” – írja Annamária a könyv honlapján.

A lelkünket is kell ápolni

A visszajelzések szerint a könyvet nagyon jól fogadták a fiatalok, és a szakemberek szerint is hiánypótló felvilágosító irodalom született. Annamária hivatásának tekinti, hogy segítsen a fiataloknak. Egyik legfontosabb törekvése, hogy megváltoztassa azt a nézetet, mely szerint, aki pszichológushoz jár, az bolond vagy öngyilkosjelölt, de biztos hogy valami nem stimmel nála. Szerinte, ha természetes, hogy ápoljuk a testünket, ugyanilyen megszokottá kéne válnia, hogy a lelkünkkel is foglalkozunk. Legfontosabb célkitűzése a pszichológiai ismeretek széles körű terjesztése, a pszichológiai kultúra fejlesztése.

Aki kíváncsi Tari Annamáriára, érdekli a téma, azt hétfőn 17 órakor várják a szervezők a Helischer József Városi Könyvtárba. A beszélgetőpartner Bánhidy Vajk, tanár lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.