Kultúra

100 éve született Áron Nagy Lajos

Vorosmarty-Szinhaz(1)(960x640).jpg (vörösmarty színház, )
Vorosmarty-Szinhaz(1)(960x640).jpg (vörösmarty színház, )

Kiállítások nyílnak, emlékalbumot adnak ki.

November 6-án Áron Nagy Lajos születésének 100. évfordulója alkalmából rendeznek emléknapot.

Városunkban élt, és alkotott

A Munkácsy-díjas festőművész, Áron Nagy Lajos november 7-én lenne száz éves. Budapesten született, ám életének nagy részét Székesfehérváron töltötte, lokálpatrióta alkotóként és rajzpedagógusként kivívta barátai, kollégái, tanítványai és az egész város megbecsülését.

15.00 órakor koszorút helyeznek el Áron Nagy Lajos sírjánál, a Csutora temetőben, majd 16.00 órakor a művész egykori Basa utcai lakása előtti emlékműnél lesz tiszteletadás.

17.00 órakor, a Vörösmarty Színházban Brájer Éva alpolgármester mond köszöntőt a „Grafikák 100 év múltán” című emlékkiállítás megnyitóján, melynek anyagát Kovalovszky Márta művészettörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe, és méltatja a „Csongor és Tünde” című pannót.

Közreműködik Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, előadóművész. Elhangzik Péntek Imre Születésnapi búcsúszavak Áron Nagy Lajosnak című költeménye. A tárlat 2013. november 28-ig tekinthető meg.

Emlékkiállítás

18.00 órakor a Szent István Király Múzeum Dísztermében nyitják meg az „Áron Nagy 100” című, festményeket bemutató emlékkiállítást, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester mond köszöntőt. Ugyanitt 18.45 órakor bemutatják a 100. évforduló alkalmából, Székesfehérvár Önkormányzata támogatásával megjelenő emlékalbumot.

„Áron Nagy Lajos nagy hatással volt Székesfehérvár képzőművészeti életére. A Képzőművészeti Szövetség Területi Szervezetének elnökeként segítette a város, a megye és a régió művészi eseményeit, így nagyon sokan kerültek vele szakmai kapcsolatba. A Szent István Király Múzeum gyűjteménye nagy számban őriz Áron Nagy Lajos alkotásokat, főleg festményeket és akvarelleket.” – mondta Izinger Katalin, a múzeum művészettörténésze. Hangsúlyozta: az „Áron Nagy 100” című tárlat egy emlékkiállítás lesz, ahol a múzeum gyűjteményén kívül tizenegy székesfehérvári magángyűjtőtől származó alkotásokat is megtekinthetnek az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik