Kultúra

Egy 800 éves gyilkosság

A Merániai Gertrúd halálának 800. évfordulója alkalmából rendezett interaktív vándorkiállítást még év végéig megnézhetik Szentendrén.

Év végéig látogatható „A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz…” Merániai Gertrúd emlékezete, 1213-2013 vándorkiállítás a Ferenczy Múzeumban. A tárlat modern audiovizuális és interaktív látnivalót is felvonultat.

Merániai Gertrúd halálának 800. évfordulója alkalmából nyílt meg a korszakot és az egykori királynét bemutató időszaki vándorkiállítás még augusztus 13-án a szentendrei Ferenczy Múzeumban.

A tárlat résztematikák szerint szerveződik. Az első részből megismerhetjük Gertrudist és családját, annak szerepét a Német-Római Birodalomban, a másodikban az Árpád-házba beházasodott királyné magyarországi korszakát, ahol az esztergomi és az óbudai királyi udvar mellett látható a merénylet helyszíne, a pilisi erdő és a pilisszentkereszti régészeti anyagból készült válogatás is.

A harmadik nagyobb egység a királyné meggyilkolásával foglalkozik. A kiállításban megtekinthető a pilisszentkereszti síremléknek a maradványokból virtuálisan újra rekonstruált 3D-s változata, valamint a nyolcvanas években gipszből készült darab is. Bemutatják azt is, hogy miképp jelent meg a gyilkosság a középkori – főleg külföldi – krónikákban.

A tárlat utolsó egységében megismerkedhetünk Katona József, Erkel Ferenc és az osztrák Franz Grillparzer feldolgozásaival, valamint a 19-20. század híres színésznői vonulnak fel fotókon, rajzokon, mint Gertrúd, de láthatók jelmeztervek, képeslapok és filmrészletek is.

A kiállítás számos modern audiovizuális és interaktív eszközt vonultat fel, ami által mindenki számára izgalmas élményt nyújt. A tárlat megtekinthető 2013. december 31-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óra között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik