Kultúra

Vidnyánszky: „Tíz éve haragban állok a kritikusokkal”

A Nemzeti Színház direktora szerint az első menetet már megnyerték, ami az új Nemzetit érő negatív véleményekre vonatkozik, de az igazgató szerint ez a meccs még nem dőlt el.

Az Alföldi Róbertet váltó Vidnyánszky szerint társulata még mindig keresi a helyét, ez az állapot még legalább egy évig el fog tartani. Érkeznek majd fiatal színészek Kaposvárról és a budapesti Színművészeti Egyetemről is – idézi Vidnyánszkyt a szinhaz.hu.

Az első nemzetis darabját, a Vitéz lelkeket érő kritikák kapcsán az igazgató elárulta, ő már tíz éve haragban áll a kritikusokkal. „Nem tartom a szakma részének a kritikát. Ők újságírók, akik a színházra szakosodtak, a színházat csak kívülről látják, annak lényegéhez semmi közük, és egy ilyen átpolitizált világban, mint a miénk, nyilván állást foglalnak” – tette hozzá az új direktor. Azonban ha színészekkel ül le beszélgetni Vidnyánszky, állítása szerint a színésztársadalom kilencven százaléka ugyanúgy negatív véleménnyel van a kritikusokról, mint ő, csak sokan nem mernek beszélni erről.

Fotó: Kummer János

Vidnyánszky úgy látja, ezek a kritikusok nagyon sok kárt okoznak a magyar színháznak:

„Ez a borzasztó igazodási vágy, ami a szakmában dolgozó emberekben van, ez a borzasztó megfelelési kényszer, amitől szörnyülködöm, amióta Magyarországra kerültem, és amit nap mint nap tapasztalok, ez szerintem megbénítja a fiatal rendezőgenerációt. Az emberek többsége nem tud a lelkéből alkotni, nagyon kicsi az a sáv, akik teljes mértékben azonosulni tudnak azzal, amit tőlük vár a szakma hangadó, vagy korábban hangadó része, mert azért elég szépen izmosodik a mi világunk is hálistennek. A többség csak magára erőlteti azt a gondolatvilágot, azt a megszólalási módot, amit elvárnak tőle, és ez meg is bénítja őket, és mielőtt megszülethetnének, mint alkotók, addigra megbénulnak és belenyomorodnak ebbe a rendszerbe” – véli a Nemzeti vezetője.

Ez ellen az állapot ellen hirdetett harcot Vidnyánszky, sokan rémisztgették őt azzal, hogy nem lesznek majd nézők az új évadban, senki nem lesz kíváncsi rá, de szerinte a kritikusokkal szembeni meccs első menetét ő és a társulata megnyerte, bár még semmi nem dőlt el.

Ahogy arról már a Hír24 is beszámolt, néhány napja fogadóórát tartott a Nemzeti Színháznál Vidnyánszky Attila, ahol a repertoárra is javaslatot lehetett tenni. Ezzel hagyományt kíván teremteni a színház, minden hónap utolsó hétfőjén, délután 5 és este 7 óra között tartanak majd ilyen fogadóórát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik