Kultúra

“Van egy olyan perverzitásunk, hogy szeretjük a gagyi popslágereket”

Felbontás után is megőrzi frissességét és erejét a Konzervzene, a Fish! harmadik magyar nyelvű nagylemeze. Kovács Krisztiánnal, a zenekar énekesével beszélgettünk az új lemezről, diszkó feldolgozásokról, dalszövegekről és arról, miért jobb a konzerv, mint a zacskós leves. Interjú.

Milyen visszajelzések érkeztek a Konzervzenére?

A szakmai visszajelzésekről még érdemben nem tudok beszámolni, egy pár kritika érkezett, azt gondolom, hogy a következő hónapban lesz az, amikor majd egyre többen fognak írogatni róla. Annyira az minket nem is érdekel, hogy a szakma mit szól hozzá, én inkább azt szeretem, amikor a zenész barátok rám írnak, hogy milyen jó ötlet volt, ilyenkor főként a kreativitást szokták kiemelni, meg azt, hogy nagyon jól szól a lemez. Most azt gondolom, hogy amit mi érzünk, azt gondolják egyrészt a rajongók is, másrészt a zenész barátok is, azaz, hogy most a legkerekebb a történet, most a legkompaktabb minden. Úgy érzem, hogy most megcsináltuk azt a lemezt, amit meg szerettünk volna csinálni életünkben, úgyhogy a következőre még nem is gondolok. Ez a harmadik magyar nyelvű lemezünk és szokás mondani, hogy a harmadik nagylemez vízválasztó a zenekarok életében, ebben lehet igazság.

Sokáig angolul írtatok dalokat, mi volt az a „löket” ami miatt 2009-ben mégis magyarra váltottatok? Mert sokan azért írnak angolul, mert nem jók a szövegek, de nálatok tudjuk, hogy ütősek.

Igen, csak ezt nem mindenki hiszi el magáról. Én voltam a legnagyobb gátja annak, hogy magyar nyelvű szövegek legyenek, ami furcsa, mert a zenekar legelső formációjával a kétezres évek elején mi magyar dalszövegekkel léptünk fel. Már akkor is voltak olyan magyar dalszövegek, amikre azt mondanám, hogy életképesek, de aztán valamiért ez így elmúlt. 2009-ben azért váltottunk vissza a magyar nyelvre, mert mindenki azzal jött, hogy neked olyan jó dumád van, miért nem írsz magyarul szövegeket? Sokáig nem hittem el, aztán amikor megpróbáltam teljesen új szín jött a zene mellé, aurát kaptak a számok. Nem az volt, hogy jó a zene és ellehet rájuk lötyögni koncerten, hanem tényleg megtöltődött egy olyan tartalommal, aminek nem biztos, hogy komoly jelentése van, de mindenesetre egyedi dolog lett. Amire viszont büszke vagyok, hogy nem álltunk be soha semmilyen magyar szövegíró alá, nem mondják ránk, hogy „kispálos” vagy „tankcsapdás” szövegeink vannak. Azt gondolom, hogy a magyar nyelvvel lettünk azok, akik, úgyhogy ez biztos, hogy így fog maradni.

Mi a Konzervzene iróniájának forrása?

Gyakorlatilag az, ami egyébként 2009 óta változatlan: a hozzáállás. Ami változik az az, hogy kiket ekézünk vagy kiket savazunk. Magunkat nyilván mindig, abból tudunk táplálkozni, ami velünk történik. A zenekarnak azért van egy egészséges kívülálló attitűdje, nem tagozódunk be így a popiparba se. Minket valamiért annyira nem szeretnek előtérbe tolni, nem nyerünk pályázatokon, nem játszanak rotációban a rádiók, kicsit ilyen margón vagyunk és ezért teljes szívvel és nyugodtan tudjuk fikázni azt a rendszert, amiben nem veszünk részt, és azt is, amiben igen. És miről írjunk, ha nem arról, amiben létezünk? Fesztiválokról, a többi zenekarról, saját magunkról, közönségünkről. Most a Konzervzenével kicsit megváltozott, kicsit személyesebb lett minden. Sok dolog történt akár velem, akár a zenekar többi tagjával is az elmúlt három évben. A Sav egy kicsit kiakadtabb, kiabálósabb lemez volt, ez pedig úgy gondolom, hogy minden iróniával és szarkazmussal együtt egy rettenetesen pozitív történet.

Hány helyre mentek most turnézni?

Rengeteg helyre megyünk, most voltunk Pécsett, a turné első állomásán. Nagyon jó volt, nagyon szerettük és az volt a legjobb, hogy az új lemezről hat vagy hét új számot játszunk, és egyáltalán nem marad hiányérzete az embereknek, mert kihagyunk valami régi számot, de nyilván nekünk is megvan a magunk Enter Sandman-je. Azt látjuk, hogy meglepően népszerűek az új számok. Három napig felmérés jellegűen letölthetővé tettük a lemezt és 6000 ember töltötte le, úgy, hogy kizárólag csak Facebookon tettük ki. Úgyhogy most ilyen rózsaszín köd van rajtunk, még körülbelül 30 koncert lesz, ami elég erőltetett menet, – főleg november tekintetében -, de ezt akarjuk.

Fotó: Lengyel Andor

Terveztek még a Kiss the girlhöz hasonló átdolgozásokat?

Ezek random jelleggel folyamatosan vannak koncerteken. Pont jó, hogy kérdezed, mert október 31-én lesz a Dürer Kertben a Kettőnégy Halloween, amelyen mindig részt veszünk és most épp a diszkózene lesz a tematika, úgyhogy muszáj lesz elő vennünk valami diszkóslágert. Folyamatosan játszunk koncerteken akár Britney Spearst, akár ilyen kortárs Aviciit, mindent, ami belefér. Megmondom őszintén, van egy olyan perverzitásunk, hogy szeretjük ezeket a gagyi popslágereket és ha lehet, beépítjük a számainkba, mert egyrészt vicces tud lenni, másrészt pedig baromi jó, hogy megy a szám, mindenki üvölti és utána körbenéznek, hogy nem volt-e ciki, hogy Britney Spearst énekelt.

Mikor az interjút egyeztettünk telefonon, mondtad, hogy épp hajléktalannak vagy öltözve a Népligetnél. Klipet forgattatok?

Igen, de ez nem a mi klipünk lesz, hanem a Belmondo zenekaré. Valahogy úgy alakult, hogy az elmúlt egy-két hónapban rengeteg felkérést kaptunk arra, hogy duettezünk más előadókkal, ami tök jó, egyetlen kérésem volt, hogy a Konzervzene megjelenését ez ne befolyásolja. Czutor Zolival egy félreértés miatt nem ápoltunk túlságosan rózsás viszonyt, aztán kiderült, hogy igazából semmi bajunk egymással és akkor miért ne csinálhatnánk egy közös számot Belmondóékkal? Lesz egy Kooperatív című lemezük, ahol duetteket játszanak különböző előadókkal és ez a lemez első hivatalos megjelenése, ehhez forgattunk klipet. Lesz még pár közösködésem, de amíg nem biztos, nem tudok mit mondani ezzel kapcsolatban.

Mik a terveitek a következő évre?

Ott még nem tartok, annyira leköt minket a Konzervzene meg annyira élvezzük, hogy szeretik az emberek, hogy december 31-nél én most tovább nem látok. Az biztos, hogy addig kinyírjuk magunkat a rengeteg koncerten, január meg amúgy is uborkaszezon, tehát akkor valószínűleg nem fogunk koncertezni, nem árt a pihenő. A nyári fesztiválokig még biztos eltart a lemez kampánya, még szeretnék egy jó pár klipet és addig folyamatosan futtatni ezt a lemezt, mert úgy gondolom, hogy megérdemli, hogy folyamatosan foglalkozzunk vele.

Zacskós levest vagy konzervkaját ajánlasz, ha szorít a pénztárca?

A konzervet. Nem csak azért, mert mi is konzervet csinálunk, – egyébként -, ha megveszik a miénket, azzal nem fognak jól lakni, viszont jól fognak mulatni. A konzervben nincs tartósítószer. Tudom, mert amikor készítettük a kis konzervdobozokat, akkor töviről hegyiről mindent átvettünk, egyszerűen nem írhatják rá, hogy nincs benne tartósítószer, itt vákuummal van lezárva és maximum sóval van tartósítva, de nincsen bennük mesterséges adalékanyag, úgyhogy a konzervek sokkal egészségesebbek, mint ezek a zacskós kaják. Úgyhogy minden tekintetben a konzerv a jó, a zenében is!

 

 

Itt meghallgatható a Konzervezene teljes hosszában, a Popshop.hu-n pedig meg is rendelheted konzerv formájában. Még több információért kattintsatok a zenekar Facebook oldalára!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik