Kultúra

Domborművet kap a bethlenes igazgató

Gyáni Imre több mint tizenöt éven át volt az iskola tanára, hét évig az intézmény igazgatója. Ő vezette a gimnáziumot az 1956-os forradalom idején is.

Születésének századik évfordulóján domborművet avatnak a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban Gyáni Imre, az iskola néhai tanárának, igazgatójának emlékére. Az ünnepség október 23-án, délután kettőkor kezdődik a gimnázium aulájában. Az avatón beszédet mond dr. Gyulai József akadémikus, az iskola egykori diákja, tanára.

Forradalmi szerepvállalása

Gyáni Imre a gimnázium történelem-latin-földrajz szakos tanára, igazgatója volt 1956-ban. Az ő iskolavezetése alatt alakult a Bethlen diákparlamentje október 19-én, amely az első ilyen középiskolai politikai csoportosulás volt az országban a forradalom évében. Október 29-én a Nemzeti Bizottság elnökévé is megválasztották. Közvetve vagy közvetlenül több városi eseménynek is részese, alakítója volt. Gyánit a forradalom leverése után részben valós szerepvállalásáért, részben bűnbakként, koholt vádak alapján bíróság elé állították. Hat év börtönt kapott, illetve örökre eltiltották a tanári pályától.

Gyáni Imre emlékezete

Az iskolaigazgatót 2006-ban, 93 éves korában, a forradalom 50. évfordulóján, a hódmezővásárhelyi közgyűlés példaértékű helytállásáért díszpolgári címmel tüntette ki. Három évvel később hunyt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik