Kultúra

Nagy Imre emléktárlat a vérbíró házában

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 10. 21. 20:20

Vida István vérbíró - aki többek között Nagy Imre halálos ítéletét kimondó koncepciós per levezetője volt - egykori csongrádi családi házában rendeznek emléktárlatot a mártírhalált halt miniszterelnökről.

Nagy Imre

A jelenleg a csongrádi múzeumnak helyt adó épület egykoron a hírhedt vérbíró, Vida István családjáé volt. Vida itt töltötte gyerek- és ifjúkorát. A mostani emléktárlat egyfajta történelmi igazságtétel is egyben. A kiállításon a magánéletet személyes tárgyai is megjelennek. A Nemzeti Múzeumból és a Nagy Imre Emlékházból származó tárgyak és dokumentumok bepillantást nyújtanak Nagy Imre munkahelyi és magánéletébe és egyben felvázolják politikai karrierjét.

„Képet kaphatunk Nagy Imre 1956 előtti tevékenységéről, de fókuszba kerül a per is. Ennek a korszak politikai hátterén túl egy igen különös csongrádi vonatkozása is van. A múzeumnak teret adó Iskola u. 2. szám alatti épületben született Vida Ferenc bíró, aki többek között Nagy Imre halálos ítéletét kimondó koncepciós per levezetője volt. Így furcsa módon az áldozat  a kiállítás által hozzájut ahhoz a lehetőséghez, hogy emléke megidézésével elégtételt vehessen halálos ítélete kimondóján” – mondja Ujszászi Róbert, a Móra Ferenc Múzeum történésze, a kiállítás kurátora.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum két 56-os relikviával és néhány dokumentummal járul hozzá a csongrádi Nagy Imre-emlékkiállításhoz. Látható lesz a tárlaton többek között egy véres 56-os zászló, illetve a híres Sztálin-fejes Kossuth-címer is. ’56 őszén a szegedi forradalmárok az események sodrásában egy Szálin-portréra festették fel a népfelkelés jelképét; a későbbiekben azonban a megkopott festékanyag mögül „kifigyelt” a diktátor alakja.

A tárlaton megtekinthető eredeti Nagy Imre-relikviák közül érdemes kiemelni a néhai kormányfő szemüvegét, színházi látcsövét, pénztárcáját és egy a snagovi fogságban is vele lévő mappát is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.