Kultúra
Titanic 2 (titanic 2, )

Kikötött Szegeden a Titanic

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 10. 18. 20:05

Magyar orvos mentette a Titanic hajótörötteit – megnyílt a szegedi Titanic-kiállítás.

Pénteken délután számos érdeklődő és a horvát partner múzeum képviselőinek jelenlétében megnyílt Szegeden a Titanic kiállítás a Vár kiállítótermeiben.

A megnyitón megtudtuk, egy magyar fiatalember is mentette a Titanic túlélőit a katasztrófa hajnalán. Dr. Lengyel Árpád, budapesti mentőorvos 26 évesen került a Carpathia fedélzetére. A doktort a tragédia éjjelén a fedélközbe osztotta be a kapitány: egy nyitott ajtón keresztül ide emelték be a mentőcsónakokból a Titanic átfagyott túlélőit, majd Lengyel döntött ellátásukról, további kezelésükről.

Munkájának elismeréseként később rengeteg hálálkodó levelet, ajándékokat és kitüntetést is kapott a túlélőktől. A tragédia azonban annyira megviselte, hogy többé nem vállalt hajóorvosi szolgálatot, élményeiről pedig egy-két szakmai beszámolót kivéve szinte soha nem beszélt.

A Titanic és Carpathia című kiállítás különböző tablókon, plakátokon keresztül mutatja be a luxusgőzös katasztrófáját. A Horvátországból érkező tárlaton a két hajó modelljeit is láthatja a közönség, valamint megtekinthetik azt az eredeti mentőmellényt, melynek az egyik utas az életét köszönhette.

A kiállításon szegedi vonatkozású tablókkal is találkozhatunk. A katasztrófáról szóló korabeli újságcikkek mellett egy érdekes montázst is bemutatnak: a kiállítás rendezői szegedi környezetbe helyezik a Titanicot, és egy grafika segítségével modellezik, mekkora lenne a gőzös, ha felbukkanna a Tiszán a Belvárosi híd előtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.