Kultúra

Meghalt Ed Lauter

Ed Lauter (Ed Lauter)
Ed Lauter (Ed Lauter)

Az amerikai karakterszínész 74 éves volt. Többek között a Vészhelyzetben, a Grace Klinikában és a Star Trekben szerepelt. A rák egy ritka fajtájában szenvedett.

2010-ben adott interjújában “fordulatszínészként” jellemezte magát, aki felbukkan a film egy adott pontján, és ettől a cselekmény váratlan fordulatot vesz. Elmondta: szerepei alapján gyakran úgy ismerték fel az emberek, hogy néha a nevét sem tudták, talán csak azt, hogy milyen darabban látták.

 

 

A magyar mozikban legutóbb a 2011-ben Oscar-díjat nyert A némafilmesben volt látható, az inast személyesítette meg.

Itthon is népszerű sorozatokban bukkant fel. Szerepelt – többek között – a Vészhelyzet, a Grace Klinika, a J.A.G. – Becsületbeli ügyek, a Walker, a texasi kopó és a Star Trek: Az új nemzedék című tévésorozatokban.

Játszott Clint Eastwood 2012-es Az utolsó csavar című filmjében, Tom Cruise-zal a Született július 4-én-ben, Charles Bronsonnal pedig négy filmben szerepelt együtt: a Bosszúvágy III. (1985), Halálos vadászat (1981), A fehér bölény (1977) és a Breakheart-szoros (1975) című művekben.

Néhány hónappal ezelőtt még dolgozott, több, bemutatás előtt álló filmben is eljátszotta a rábízott szerepet.

A rák egy ritka fajtájában, mezoteliómában szenvedett, amelyet az azbeszttel való érintkezés okoz – közölte képviselője, Edward Lozzi az AP amerikai hírügynökséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik