Kultúra

130 éve nyílt meg a Somogyi-könyvtár

Csütörtökön és szombaton egésznapos programmal várja a Somogyi-könyvtár a látogatókat.

130 éve, 1883. október 16-án nyílt meg a hajdani főreáliskola Dugonics téri épületében (ma rektori hivatal) a Somogyi-könyvtár. A jeles évfordulót egész napos rendezvénysorozattal ünnepli a bibliotéka.

Somogyi-könyvtári Nap részletes programja

Október 17. (csütörtök)

Tárlatvezetés: könyvtáravatás, Vasváry-emlékkiállítás

 

 

A program a Somogyi-könyvtár aulában rendezett kiállítások bemutatásával kezdődik. Az érdeklődők 8 – 9.30 óráig, tárlatvezetéssel tekinthetik meg az „Adományozott az óhazának” – 125 éve született Vasváry Ödön, az amerikai magyar múlt kutatója, valamint az „Örömmel jöttem…” 130 éve nyitotta meg Ferenc József a Somogyi-könyvtárt című kiállításokat.

Mindkét tárlat november 13-ig látható.

Koszorúzás, felolvasóülés, könyv-örökbefogadás

A könyvtáralapító Somogyi Károly mellszobrát 9.45 órakor koszorúzzák meg az épület előtt.

 

 

Az ünnepélyes felolvasóülés 10 órakor kezdődik az első emeleti folyóirat-olvasóban. Kukkonka Judit Szegedi emlékek 1879–1883 – egy nagyváros születése címmel idézi föl a város árvíz utáni újjáépítésének történetét.

„…a tudományok ezen gazdag tárháza…” – a Somogyi-könyvtár Alapítványi Gyűjteménye címmel Szőkefalvi-Nagy Erzsébet tart előadást.

Ezután A Somogyi-könyvtár leghűségesebb önkéntese címmel dr. Dóczi Andrásnéval kezdődik beszélgetés, amelyet könyv-örökbefogadás követ.

Várostörténeti séta, emléktábla-avatás, kiállítás-megnyitó

A király nyomában című várostörténeti séta az 1883-as királylátogatás állomáshelyeit mutatja be. Indulás 15 órakor.

Emléktábla-avatás a lesz Rektori Hivatal előcsarnokában (Dugonics tér 13.), ahol 130 éve, 1883. október 16-án Ferenc József ünnepélyes keretek között adta át a Város közönségének Szeged könyvtárát. Az ünnepség  kezdete 15.30 óra.

Az „Örömmel jöttem…” – 130 éve nyitotta meg Ferenc József a Somogyi-könyvtárt című kiállítás ünnepélyes megnyitója 16 órakor kezdődik az aulában. Beszédet mond dr. Baradnay Gyula, Szeged díszpolgára.

 

Október 19. (szombat) 10 órától

Emléktúra – „…ahová a király is hintóval járt”

 

 

A Somogyi-könyvtári nap rövidített várostörténeti sétája után az 1883-as királylátogatás eseményeit évről-évre fölidéző hagyományos emléktúrán is részt vehetnek az érdeklődők.

A király nyomában – ott járhatsz, ahová a király is hintóval járt címmel meghirdetett túrát 5, 10 és 25 kilométeres útvonalon indítják. A jelentkezők egyénileg vagy kísérővel kereshetik föl azokat az épületeket, amelyekben 130 éve Ferenc József is megfordult.

További (archív!) információ a királylátogatásról a Somogyi-könyvtár honlapjá olvasható

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik