Kultúra

Assange kikosarazta a filmsztárt

A Wikileaks alapítója kiosztotta a róla készült film készítőit és az őt alakító színészt is, akit bár nagyra becsül, találkozni nem hajlandó vele.

Úgy gondolom, Ön egy jó ember, de nem hiszem, hogy ez egy jó film – írja Julien Assange abban a levelében, amit a róla készült film főszereplőjének címzett. Assange-ot a Magyarországon is vetített BBC-s Sherlock-sorozat brit sztárja, Benedict Cumberbatch alakítja. A The Fifth Estate című politikai thriller a Torontói Filmfesztiválon debütált.

A brit Guardian napilap online kiadásában megjelent levélben a Wikileaks alapítója sérelmezi, hogy a film gyártója, a Dreamworks azt a könyvet választotta alapul, ami a „legmérgezőbb” a Wikileaks számára. Assange ezzel az egykori társa, a német Daniel Domscheit-Berg által jegyzett leleplező könyvére utalt.

Bár Cumberbatch megkereste az ausztrál wikileaksest, hogy találkozzanak, Assange udvariasan visszautasította ezt a lehetőséget. A kikosarazást azzal indokolta, hogy ha beleegyezne a találkába, azzal igazolná ezt a „nyamvadt” filmet.

Assange korábban már levelezett a filmsztárral, aki a Guardiannak azt nyilatkozta: az ausztrál megpróbálta lebeszélni arról, hogy elvállalja a szerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik