Kultúra

Elhunyt Mark Read

Börtön (Börtön)
Börtön (Börtön)

Az ausztrál exfegyenc, bestselleríró 23 börtönben eltöltött év után Chopper című önéletrajzi regényével vált nemzetközileg ismert szerzővé. Az 58 éves férfi hosszan tartó küzdelem után, májrákban halt meg.

Mark Read fiatal korától kezdve nevelőintézetekben és utcai bandaháborúkban edződött, élete során többszörös visszaesőként ítélték el testi sértésért, fegyveres rablásért és gyújtogatásért. 38 éves volt, amikor 1998-ban végleg hátrahagyta a börtönt, majd a cellák mögött készített naplójegyzetekre is támaszkodva megírta élete fő művét, a Choppert (A kegyetlen), amelyből azonos címmel Andrew Dominik rendezésében 2000-ben film is készült.

Read a mintegy félmilliós példányszámban eladott – magyarul 2009-ben megjelent – könyv és a hazai és nemzetközi fesztiválokon is elismert film sikerét meglovagolva később az önkifejezés egyéb válfajaiban is kipróbálta magát, hazájában komikusként, festőművészként és rapperként is ismerték, valamint hangoskönyvet is adott ki.

Az írásaiban 19 alvilági gyilkosságról valló Mark Read közéleti szereplőként fellépett a nők elleni erőszak és az ittas vezetés szigorú büntetéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik