Kultúra

Tízmilliárdokból gazdálkodhat a közmédia

közmédia (közmédia)
közmédia (közmédia)

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 32,4 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodhat jövőre, míg annak Médiatanácsa mintegy 174 millió forintos költségvetési, és 1,5 milliárd forintos költségvetésen kívüli kerettel.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) jövő évi költségvetési kerete 77,9 milliárd forint, amelyből 71,9 milliárd forint a központi büdzséből származik, több mint 4,6 milliárd forint pedig kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevétel – derül ki az NMHH jövő évi költségvetéséről szóló előterjesztésből, amelynek benyújtásáról hétfői ülésén döntött az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága. A Magyar Televízió Zrt., a Duna Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. előirányzata 500-500 millió forint.

Baross Gyula, az NMHH főosztályvezetője a testület ülésén elmondta: a médiahatóság kiadásait az idei szintet megtartva vagy annál alacsonyabban határozták meg a jövő évre, míg az MTVA büdzséjét a jelenlegi folyamatok, valamint a piaci viszonyok alapján állították össze. Beszámolt arról is, hogy a pályáztatandó új frekvenciákból több mint 6 milliárd forintos bevétellel számol jövőre a hatóság.

Ellenőrizhetetlen pénzek?

Veres János (MSZP) kifogásolta, hogy az NMHH működési tartalékként csaknem 5, míg a jövő évre további 5,7 milliárd forintot különít el, vagyis a több mint 32 milliárd forintos büdzséjének csaknem harmadát. Ezt nem tartotta elfogadhatónak, mert – mint mondta – ennek felhasználását az ellenzéki pártok nem tudják felügyelni.

Bírálta azt is, hogy az NMHH félmilliárd forintot úgy ad át más intézményeknek, hogy annak pontos célja nem derül ki az előterjesztésből. Emiatt az előterjesztés módosítását is kezdeményezte, ám ezt a testület nem fogadta el. Kijelentette azt is: amíg a kormány 1 milliárd forintos plusztámogatást ad egy hétvégi, a közmédia által is közvetített programsorozatnak, addig szinte mindegy a közmédia költségvetéséről vitázni.

Baross Gyula közölte: az 500 millió forintos összeget a Bűvösvölgy nevű, nonprofit kft.-ként működő médiaértés oktatóközpont működésére fordítja a hatóság, valamint egyetemek médialaboratóriumainak felszerelését támogatja abból. A tartalékok elkülönítéséről szólva elmondta: a médiatörvény a bevételek 25 százalékának erejéig lehetőséget ad erre, az összeg pedig ezt a keretet nem lépi át.

Nyikos László, a testület jobbikos elnöke bírálta, hogy a médiahatóság és a közmédia költségvetése az állami büdzsétől elkülönülten, önálló előterjesztésként, és a bizottság által benyújtva kerül a Ház elé. Mint mondta, a költségvetési bizottságnak a 72 milliárd forintról határozó dokumentum megalapozottságának vizsgálatára nincs módja, összefüggéseit nem vizsgálhatja, így azt felelőtlenül terjesztik az Országgyűlés elé. Kijelentette azt is: az NMHH elszámolása nincs auditálva, azt ugyanis nem független könyvvizsgáló ellenőrzi.

Babák Mihály (Fidesz) szerit a médiahatóság költségvetése megfelel a hatályos törvényeknek, és kijelentette azt is: a közmédia biztosabb bevételekkel számolhat, mint korábban. Hozzáfűzte: az ott korábban “eltapsolt” hatalmas összegeknek sosem volt felelőse.

Seszták Oszkár (KDNP)visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek a nézettség szempontjából ítélik meg a közmédiát, Dancsó József (Fidesz) pedig elismerően szólt a Magyarország szeretlek! – hétvégéről, amelynek keretében az önkormányzatok jutottak támogatáshoz programjaikra, és amely szerinte az ország egésze és az összetartozás szempontjából jó kezdeményezés volt.

Ez a vége

A testület végül 17 támogató és 7 ellenszavazattal határozott arról, hogy az előterjesztést benyújtja a parlamentnek.
A dokumentumból kiderül, hogy az MTVA költségvetéséből 2,7 milliárd forint fordítódik támogatásokra, több mint 230 millió forint pedig a Közszolgálati Közalapítványhoz kerül.

Az Alap médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenységének kiadásaira 59,2 milliárd forint szerepel az előterjesztésben, a Közszolgálati Kulturális Non-profit Kft.-re több mint 900 millió, a Digitalizációs Műhelyre mintegy 300 millió forint. A Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány 55 millió forintból gazdálkodhat, az MTVA kamatfizetési kötelezettsége pedig 4,9 milliárd forintot tesz ki.

Az NMHH személyi juttatásokra és járulékokra 8 milliárd forintot fordít, dologi kiadásokra 4,8 milliárdot. A médiatanács személyi juttatásai a járulékokkal több mint 100 millió forintos kerettel szerepelnek a dokumentumban.

Idén az NMHH 35 milliárd forintból, míg a médiatanács 126 millió forintból, és 4,5 milliárd forintos költségvetésen kívüli keretből gazdálkodhat. Az MTVA 2013-as büdzséje 78,3 milliárd forint. A Magyar Televízió, a Duna TV és a Magyar Rádió 570 millió forintos költségvetéssel, míg a Magyar Távirati Iroda 700 millió forintból gazdálkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik