Kultúra

Mától Országos Könyvtári Napok

Konyvek(210x140)(1).jpg (könyvek, egyetem, )
Konyvek(210x140)(1).jpg (könyvek, egyetem, )

Könyvbemutató, egészségnap, bábszínházi előadás, könyv- és társasjáték-kiállítás, lélekemelő beszélgetés és „Könyves Vasárnap” is szerepel az Országos Könyvtári Napok fehérvári programjai között.

Az október 13-ig tartó Országos Könyvtári Napok célja, hogy népszerűsítse a könyvtárak hagyományos és megújuló szolgáltatásait.

A múlt évi 116 programon több mint hatezer résztvevőt regisztráltak. Idén az emberi kapcsolatok kerülnek a könyvtári napok középpontjába. Vasné Borsos Beáta, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója elmondta: „ A hét eseményeit a család, a baráti kapcsolatok, az egymásra figyelés, egymás segítése, a befogadás és az elfogadás szempontjait szem előtt tartva igyekszünk körbejárni.

Határon innen és túl valóban minden a tartalmas emberi kapcsolatokról szólhat.” Az igazgató kiemelte: „Különleges programnak ígérkezik az a kiállítás, amely a Városházán nyílik október 9-én, szerdán 16.30 órakor. Dévay József XIX. századi magánkönyvtárának értékes könyveiből álló tárlatot dr. Cser-Palkovics András polgármester ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe.”

A retro jegyében: Gazdálkodj, okosan!

Társasjáték kiállítás nyílik a Széna téri Tagkönyvtárban: „1966 óta adják ki, időszakonként megújítva a játékot. Egy felhívás nyomán tíz különböző korból származó társasjáték gyűlt össze, így érdekes és jól nyomon követhető a pénz és az igények változása.” – emelte ki az egy hétig látogatható kiállítást a tagkönyvtár vezetője. Buriánné Tarró Edit hozzátette, a tagkönyvtárak igyekeztek olyan programokat szervezni, hogy naponta más-más témakörhöz kapcsolódva, az egyes korosztályokhoz közel álló módszerekkel mutassák be az emberi kapcsolatok sokszínűségét beszélgetések, viták, kiállítások, közös alkotások, játékok keretei között.

Northfoto

Baba-, kölyök- és tiniprogramok

” A Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekolvasó részlegében október 13-án, vasárnap megemlékezünk a 100 éve született Weöres Sándorról, valamint kihirdetjük az Olvasásmánia pályázat eredményét. Egész nap Zöld Játszóházzal várjuk a családokat.” – ismertette Varga Lilla gyermekkönyvtáros.

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár vendége lesz október 8-án, kedden Kádár Annamária mesepszichológus és pénteken kiállítás nyílik a Szent Kristóf Ház alkotóinak munkáiból. Adorján Viktor igazgató felhívta a figyelmet a könyvtár új szolgáltatásaira is. „ A Könyves Vasárnap keretében bemutatjuk az újdonságokat is. Az olvasóknak lehetőségük nyílik az online beiratkozásra, és az online katalógus használatára, valamint egy pályázatnak köszönhetően igénybe vehetik azt az új, speciális eszközökkel ellátott számítógépet, amely a fogyatékkal élők könyvtárhasználatát elősegíti.”

Lesz hozza-vigye könyvcsere és  lehetőség nyílik megismerni az E-book világát is.

Az Aranybulla Könyvtár is csatlakozott a programsorozathoz. Rideg Ferenc fotóművész diavetítéssel egybekötött úti beszámolója mellett, író-olvasó találkozót szerveznek Sohonyai Edittel és a harmóniáról tart előadást Truzsi Katalin kineziológus.  A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a székesfehérvári könyvtárak mellett Fejér megyében, Adonyban, Bicskén, Dunaújvárosban, Enyingen, Gárdonyban, Móron, Polgárdiban, Sárbogárdon és Velencén is  színes, érdekes rendezvényekkel várják az érdeklődőket.

A Könyves Vasárnap keretében, október 13-án a lejárt kölcsönzési határidővel rendelkező dokumentumok késedelmi díj megfizetése nélkül vihetők vissza, és minden helyszínen lehetőség nyílik ingyenesen beiratkozni a könyvtárakba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik